Več držav v EU

Vsi govorijo o dveh državah, zato je jasno, da Golob podpira priznanje Palestine

G.G./STA
21. 3. 2024, 19.52
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 19.57
Deli članek:

Slovenija bo Palestino predvidoma priznala skupaj še z nekaterimi drugimi članicami, da bo mednarodni učinek čim večji, je povedal slovenski premier Robert Golob.

Profimedia
Robert Golob in italijanska premierka Giorgia Meloni.

"Politična rešitev je lahko samo ena in to je rešitev dveh držav, to govorimo danes že vsi. In če že govorimo o politični rešitvi dveh držav, to pomeni, da bomo ti dve državi tudi priznali," je na vprašanje, ali sam podpira priznanje Palestine, odgovoril Golob, ki je dodal, da o tem ni nobenega dvoma. Po njegovih besedah se Slovenija o priznanju ne bo odločala povsem sama. O tem se pogovarja s skupino enako mislečih držav znotraj EU. "Mislim, da bomo šli skupaj v to priznanje. Takrat, ko bomo to naredili, bomo naredili zato, da bo mednarodni učinek čim večji," je še povedal glede priznanja Palestine. "Morda bo to že v kratkem, vendar se o tem ne bi opredeljeval," je dejal Golob.

K priznanju palestinske države je sicer vlado pozvala poslanska skupina največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda, ki jo vodi premier Golob. Kot so zapisali v pozivu vladi, niso več pripravljeni nemočno spremljati morije v Gazi. "Palestina nima možnosti vzpostaviti državne strukture brez priznanja pravice do samostojne države s strani mednarodne skupnosti. Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor. V Evropski uniji je več držav, ki že napovedujejo priznanje, zato pozivamo vlado, da skupaj s prvo skupino držav Evropske unije stori ta korak," so zapisali v pozivu, objavljenem na spletni strani stranke.

Bližnjevzhodni konflikt je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja voditeljev članic EU, o čemer so na delovnem kosilu razpravljali tudi z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresom. Največ časa so po Golobovih besedah posvetili humanitarni katastrofi v Gazi.

"Stališče Slovenije je bilo zelo jasno. Evropska unija naredi bistveno premalo, Evropska unija bi morala biti bolj glasna, predvsem pa bi morala zasledovati enako strategijo, kot jo v primeru ruske agresije na Ukrajino, morali bi imeti jasna in enotna stališča. (...)," je o razpravi z Guterresom povedal Golob.

Vzvodov za pritisk na Izrael ima EU po njegovem mnenju dovolj. "Gre za vprašanje odločitve, ali bomo začeli končno delovati v smeri takojšnje prekinitve ognja, takojšnjega premirja in takojšnje razbremenitve humanitarne katastrofe v Gazi," je še dejal premier.