Nova pridobitev

Nove enote v jeseniški bolnišnici

M.G./STA
12. 2. 2024, 20.14
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 20.34
Deli članek:

V Splošni bolnišnici Jesenice so danes slovesno odprli nove intenzivne enote. Kot so poudarili, gre za pomembno pridobitev za bolnike in za zdravstveno osebje, ki je dolga leta intenzivno dejavnost kirurške in internistične službe izvajalo v premajhnih in neustreznih prostorih.

Splošna bolnišnica Jesenice
Otvoritvena slovesnost novih intenzivnih enot v bolnišnici Jesenice

V. d. direktorice bolnišnice Petra Rupar je izrazila dolgoletno potrebo po večjem številu intenzivnih enot na Gorenjskem, zlasti v času epidemije covida-19, ko je pomanjkanje prostora postalo očitno. Vodstvo bolnišnice je zato prednostno nalogo dalo gradnji novih enot. Po začetnem iskanju financiranja in izvajalca so se obrnili na ministrstvo za zdravje, ki je hitro odreagiralo. Junija 2021 so že imeli izvajalca gradbenih del. Dela so se začela jeseni, a se je zaradi dodatnih del in opreme projekt podaljšal in podražil.

Končna vrednost del, ki jih je financirala država, je znašala 2,5 milijona evrov, medtem ko sta medicinska oprema in pohištvo stala še 1,2 milijona evrov. Bolnišnica je za obrtniška in dodatna dela prispevala še 900.000 evrov. Dela so se končala novembra, uporabno dovoljenje so pridobili januarja.

Tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki se je skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom udeležila današnjega odprtja novih intenzivnih enot na Jesenicah, je izvedbo projekta izpostavila kot primer dobre prakse. "Gre za zelo pozitivno zgodbo," je poudarila. Povedala je, da bo izgradnja prizidka omogočila koncentracijo vseh intenzivnih enot, zagotovila kakovostnejšo oskrbo in boljšo organizacijo procesov. Združitev obeh enot intenzivne terapije na isti lokaciji omogoča združevanje ekip medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, kar omogoča tudi lažje pokrivanje odsotnosti in pomanjkanje kadra.

Enota za intenzivno terapijo operativnih strok je tako pridobila več prostora (po izgradnji prizidka meri 230 kvadratnih metrov) in dodatno posteljo, enota intenzivne internistične terapije pa nove prostore ter izolacijsko posteljo.

Tako ima sedaj jeseniška bolnišnica v dveh etažah 12 intenzivnih postelj, vsaki pa pripada bistveno več prostora kot prej, kar ustreza evropskim standardom zdravstvene oskrbe, je poudarila Rupar. Da pridobitev pomeni višji standard obravnave kritično bolnih in boljše delovne pogoje za zaposlene, je izpostavil tudi v. d. predstojnika internega oddelka Igor Rus.

Ta je danes opozoril, da bi Gorenjska nujno potrebovala tudi invazivno kardiološko diagnostiko. Pozval pa je tudi k čim prejšnji določitvi lokacije za novo gorenjsko bolnišnico. Ministrica je povedala, da glede lokacije ni še nič novega. "Seveda pa na tem delamo in bomo sporočili v kratkem, takoj ko bo," je poudarila.