Obsežen požar

Foto: Škofjeločani lahko znova zadihajo, vodja intervencije izdal preklic vseh ukrepov

S.R.
27. 1. 2024, 09.34
Posodobljeno: 27. 1. 2024, 15.29
Deli članek:

Gasilci danes nadaljujejo z intervencijo v industrijski coni v Škofji Loki, kjer je včeraj izbruhnil obsežen požar. Vzrok požara še ni znan, je pa vodja intervencije v popoldanskih urah izdal preklic veljavnosti vseh ukrepov po požaru, kar pomeni, da okoliški prebivalci lahko odprejo okna in se prosto gibajo.

Bobo
Gašenje požara v industrijski coni v Škofji Loki.

Kot smo že poročali, je včeraj malo pred 14. uro v industrijski coni na Trati v Škofji Loki izbruhnil obsežen požar, s katerim se je borilo približno 130 gasilcev z 22 vozili iz škofjeloške in sosednjih občin. Zagorelo naj bi v skladišču pnevmatik družbe Alpetour Bandag, gašenje pa se je nadaljevalo tudi ponoči. Gorele niso le pnevmatike, temveč tudi drugi materiali. Na srečo v požaru ni bilo poškodovanih. Gasilci so sicer včeraj malo po 19. uri sporočili, da je požar pod nadzorom. Obenem so poudarili, da se s požarišča še vedno vali dim, zato opozorilo prebivalcem, naj ne odpirajo oken, ostaja v veljavi.

Poveljnik gasilskega občinskega poveljstva Škofja Loka Tomaž Ažbe je danes zjutraj za Radio Slovenija pojasnil, da delo gasilcev še ni končano. Žarišče so gasili z vsemi razpoložljivimi gasilskimi ekipami. »Delo se bo z omejeno ekipo nadaljevalo tudi čez dan, ker so gasilci precej utrujeni, šlo je za zahtevno intervencijo in so morali vložiti velike napore, da so zadevo pogasili,« je dejal Ažbe. Poveljnik civilne zaščite Škofja Loka Nikolaj Kržišnik pa je dodal, da naj imajo ljudje zaprta okna in da naj se zadržujejo v zaprtih prostorih »do preklica.« Ažbe je nato za STA potrdil, da na terenu ostaja približno 15 gasilcev, ki gasijo posamezna žarišča, se pa zadeva umirja. Gasilci bodo na požarišču ostali še cel dan, tudi pozneje pa bo vzpostavljena požarna straža.

Kazalnike vpliva na zrak in vodo še naprej spremlja državna mobilna enota z ekološkim laboratorijem, ki po poročanju portala MMC v petek v svojih meritvah sicer ni ugotovila večjih odstopanj nevarnih snovi v zraku in vodi.

Bobo
Gašenje požara v industrijski coni v Škofji Loki.

Vpliv na okolje

Na spletišču občine Škofja Loka so danes objavili podrobnejše izsledke preiskave mobilne enote. Po njihovih navedbah je bila v času intenzivnega gorenja in gašenja »koncentracija zračnih delcev PM10 na kraju požara v območju koncentracij značilnih za zimske dni. Višje koncentracije so se pojavile, ko se je intenziteta požara zmanjšala in je prevladovalo predvsem tlenje. K poslabšanju kakovosti zraka je prispevala temperaturna inverzija. Zato bo v okoliških naseljih možno zaznati vplive požara.« Do preklica za vse okoliške prebivalke in prebivalce velja, da imajo zaprta okna in se ne gibajo zunaj ter se območju požara in izvajanja intervencije nikakor ne približujejo, so danes znova poudarili tudi na občini. Ažbe je kot vodja intervencije danes popoldne izdal preklic vseh ukrepov, še vedno pa velja poziv ljudem, naj zaradi varnosti in nemotenega dela interventnih služb ne hodijo na kraj dogodka, medtem poroča STA.

Dodali so še, da se zaradi iztekanja požarnih vod oziroma gasilske pene v Žabnico pričakuje intenzivno penjenje voda, ki ga bo možno zaznati tudi dolvodno do reke Sore in po njej. Stanje lahko traja nekaj dni. Po do sedaj zbranih informacijah gre za biorazgradljivo penilo. »Za spremljanje kakovosti vode smo prosili pristojno ribiško družino in druge pristojne službe. V primeru vidnih vplivov na okolje bodo obvestili Center za obveščanje,« so še navedli. Poraba vode za gašenje sicer ni povzročala preobremenjenosti vodovodnega omrežja, zato po njihovih zagotovilih ni potrebe za izredni pregled kakovosti vodovodne vode in izvajanje preventivnih ukrepov, kot je na primer prekuhavanje vode.

Po poročanju STA je požar zajel skladišče pnevmatik in sosednje objekte, kjer so bile obrtniške delavnice in skladišča. V njih so bili shranjeni materiali, kot so polivinilklorid, poliuretanske pene, manjše količine vodnih emulzij, aluminij in druge kovine. Po poročanju lastnikov delavnic na področju ni bilo nevarnih snovi. Ob opravljenih meritvah so bile koncentracije nevarnih plinov pod mejo zaznave merilnika, kar pomeni, da so bile zelo nizke.

Bobo
Gašenje požara v industrijski coni v Škofji Loki.

Vzrok še ugotavljajo

Vzrok požara, ki zaenkrat še ni znan, bodo predvidoma danes, ko bo dovolj varno, začeli preiskovati kriminalisti. Podjetje Alpetour Bandag , ki je poslovna enota družbe Lango plus, se je po poročanju portala v najete prostore na Trati šele vselilo, proizvodnjo pa bi morali zagnati sredi februarja letos. »Izpad dohodka in materialov ni tako velik, kot je škoda na strojih. Na tej lokaciji jih še nismo imeli zavarovanih, ker še niso bili priklopljeni,« je po poročanju MMC dejal direktor družbe Lango plus Aleš Langerholc.