Zahteven poseg

Čez hudournik na Fali namestili začasen most

A.S./STA
27. 1. 2024, 08.20
Posodobljeno: 27. 1. 2024, 08.24
Deli članek:

Čez hudournik na Fali so na začetku tega tedna namestili začasen montažni most, ki bo zagotavljal prevoznost ceste v času gradbenih del na tem območju. Na Direkciji RS za infrastrukturo izpostavljajo, da je šlo za izjemno zahteven poseg. Promet bo na most preusmerjen po torkovem komisijskem pregledu.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo
Priprava nosilcev za Mabey

Most so namestili v ponedeljek. "Zelo zahtevna namestitev je potekala pod dokaj neprijaznimi vremenskimi pogoji na ozkem prostoru, ki je z ene strani omejen s strmim hribom, z druge strani pa s strmo brežino in železniško progo. Prav zaradi težko dostopne lokacije je namestitev potekala v več fazah in celo z dvema velikima avtodvigaloma," pojasnjujejo na direkciji.

Ob dvigu ene strani mostu je bilo treba most potisniti do skrajne točke, nato vpeti drugo avtodvigalo, ki je dvignilo most še iz druge strani. Sledil je premik mostu za slaba dva metra, nakar je bilo treba drugo dvigalo znova prestaviti, saj zaradi teže mostu, ki tehta 40 ton, ni bilo možno spustiti na v naprej pripravljeni betonski nosilni ležišči.

Po premiku dvigala je potekala zadnja faza spustitve in rotiranja mostu. Sledili so namestitev vozne površine ter demontaža in odvoz uteži v skupni teži 100 ton, ki so zagotavljale ustrezno nosilnost oz. stabilnost avtodvigala.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo
Začasni most Mabey.

V popoldanskih urah je izvajalec uredil še dostop do mostu ter pripravil vse potrebno za sprostitev prometa osebnih vozil in šolskega minibusa.

Po komisijskem pregledu ustreznosti začasne obvozne trase, ki je predvidena v torek, bo promet preusmerjen na začasni most, voden pa bo izmenično enosmerno.

Za vsa vozila nad 3,5 tone bo do zaključka del še vedno veljala popolna zapora, obvoz bo potekal po regionalni cesti Ruta-Pesek, glavni cesti Ruta-Maribor ter regionalni cesti Ruše-Selnica.

Direkcija za infrastrukturo je novembra lani pristopila k izvedbi rekonstrukcije opornih in podpornih konstrukcij ter mostu čez hudournik pri Fali na regionalni cesti Ruše-Puščava.