Temperaturni obrat

Zakaj je dim v Škofji Loki na določeni višini naletel na nevidno zaporo?

G.G.
26. 1. 2024, 21.10
Posodobljeno: 27. 1. 2024, 08.48
Deli članek:

Zaradi temperaturni obrat ali inverzije, pojava, ki je pogost v zimskem času, kadar smo v visokega zračnega tlaka.

Bobo
Dim je naletel na nevidno oviro.

V petek popoldne je zagorelo v industrijski coni Trata v Škofji Loki. Med drugim so gorele tudi pnevmatike, zato se je nad Škofjo Loko dvigal sivo-črn dim. Dim se je v skorajšnjem brezvetrju vzpenjal vodoravno, nato pa je naletel na nevidno oviro na določeni višini, verjetno na okoli 600 ali 700 metri nadmorske višine. Dim se ni več dvigoval, ampak se je bil prisiljen razširiti v vodoravni smeri. »To je posledica temperaturnega obrata, ki je viden tudi z današnje jutranje sondaže. Čez dan se je inverzna plast sicer še nekoliko dvignila,« so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Na Facebooku so objavili fotografijo, ki lepo prikazuje, kaj je povzročila ta nevidna ovira – temperaturna inverzija.

Temperaturni obrat nastane zaradi nočnega ohlajanja prizemne plasti zraka. Čim daljša je noč in čim večje so sevalne izgube oz. količina energije, ki gre v vesolje, tem debelejša plast ohlajenega zraka nastane. Hladen zrak je težji in se uleže na dno kotlin, ravnin in kotanj. Vlaga se kondezira, zato nastane pri tleh gosta plast megle, v višjih legah pa je sončno in topleje.

Skratka, ob temperaturnem obratu je zrak »ujet« v spodnjih plasteh ozračja pod zaporno plastjo. Takrat beležimo tudi povišane ravni delcev pm, danes pa so se v Škofi Loki pridružili še delci, ki so šli v zrak zaradi požara v industrijski coni Trata.