Do popolne zmage

Benjamin Netanjahu se požvižga na mednarodno sodišče

G.G./STA
26. 1. 2024, 19.29
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 19.31
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu vztraja pri ignoriranju mednarodne javnosti.

Profimedia
Trenutno Izraelci rušijo mesto Han Junis.

Obtožbe Južne Afrike proti Izraelu glede izvajanja genocidnih dejanj v Gazi so nezaslišane, je po današnji odločitvi Meddržavnega sodišča (ICJ), da mora Izrael preprečiti genocid v Gazi in omogočiti dobavo humanitarne pomoči v enklavo, izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Obtožbe o genocidu niso le napačne, ampak tudi nezaslišane, zato bi jih morali dostojni ljudje povsod zavrniti," je dejal Netanjahu in poudaril, da se bo Izrael še naprej branil in pri tem spoštoval mednarodno pravo, s čimer je zašel v protislovje. Prav tako bo nadaljeval vojno v Gazi do popolne zmage in do vrnitve vseh talcev, ki jih zadržuje palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem zavrnil odločitev ICJ. "Naši državi ni treba predavati o morali, da bi razlikovala med teroristi in civilnim prebivalstvom v Gazi," je zapisal na družbenih omrežjih ter tožbo Južne Afrike označil za antisemitsko, poroča BBC. "Izraelske sile in varnostne agencije bodo še naprej delovale z namenom uničenja vojaških in upravnih zmogljivosti teroristične organizacije Hamas ter vrnitve talcev domov. Popolnoma zaupam v naše vojake," je nadaljeval.

Tudi zunanji minister Izrael Kac je poudaril, da je Izrael zavezan mednarodnemu pravu ter izpostavil pravico države do samoobrambe. Ob tem se je zahvalil izraelski pravni ekipi, ki je državo zastopala na ICJ. "Izrael in judovsko ljudstvo ste zastopali častno. Na vas smo ponosni," je še dodal.

ICJ je danes v obravnavi tožbe Južne Afrike proti Izraelu odločil, da mora Izrael sprejeti vse ukrepe, ki so v njegovi moči, da prepreči in kaznuje neposredno in javno spodbujanje h genocidu. Po navedbah sodišča mora Tel Aviv spoštovati 2. člen konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine ter namerno vzpostavljanje razmer za njeno uničenje. Sodišče ob tem ni odredilo končanja izraelskega vojaškega posredovanja v Gazi. ICJ je sicer danes odločal le o zahtevi Pretorie za nujne izredne ukrepe, ne pa o vprašanju, ali Izrael izvaja genocid v palestinski enklavi. Sojenje glede tega bo predvidoma trajalo več let.