Tožba Južne Afrike proti Izraelu

Slovenija podpira odločitev ICJ glede Gaze

S.Š./STA
26. 1. 2024, 18.55
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 18.58
Deli članek:

Slovenija pozdravlja današnjo odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ), ki je v tožbi Južne Afrike proti Izraelu med drugim odredilo, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom v Gazi in preprečiti genocid v Gazi, so sporočili z MZEZ. Ministrica Tanja Fajon pričakuje takojšnjo uresničitev odločitve.

Robert Balen
Tanja Fajon

"Sodišče je izpostavilo pomen mednarodnega prava, saj je dopustilo nadaljnji postopek Južne Afrike proti Izraelu po konvenciji o genocidu in z začasnimi ukrepi odredilo Izraelu, da v Gazi zaščiti civilno prebivalstvo. Gre za jasna sporočila Izraelu, da mora takoj ustaviti morijo nad civilnim prebivalstvom v Gazi," je ob objavi odločitve sodišča dejala ministrica Fajon.

Kot dodajajo na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, Slovenija pričakuje, da bodo odločitev sodišča spoštovale vse strani v konfliktu.

Izrael mora glede na današnjo odločitev ICJ, ki je v obravnavi tožbe Južne Afrike proti Izraelu sprejelo začasno odredbo, sprejeti vse ukrepe, ki so v njegovi moči, da prepreči in kaznuje neposredno in javno spodbujanje h genocidu.

Kot je dodalo, mora Izrael spoštovati 2. člen konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine, povzročanje hudih telesnih ali duševnih poškodb članom skupine ter namerno ustvarjanje razmer, katerih namen je povzročiti popolno ali delno uničenje skupine. Prav tako bo Tel Aviv moral ohraniti vsakršne dokaze glede domnevnih genocidnih dejanj v Gazi ter misijam za ugotavljanje dejstev ne bo smel preprečevati dostopa do njih. O sprejetih ukrepih in izvajanju odločitev ICJ pa bo moral Izrael sodišču poročati čez mesec dni.

Sodišče je izrazilo tudi zaskrbljenost zaradi usode talcev, ki jih zadržuje palestinsko islamistično gibanje Hamas, in pozvalo k njihovi takojšnji izpustitvi.