Obstrukcija seje

Kako je županja Ruš prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

G.G./STA
26. 1. 2024, 16.56
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 17.07
Deli članek:

V Občini Ruše je nemirno. Zaostrujejo se napetosti med županjo Urško Repolusk in opozicijskimi svetniškimi skupinami. Spornih je več potez županje.

Google Street view
Stanovanje se nahaja v novejši stavbi na ulici pri Viaduktu v Rušah.

Odlok o proračunu Občine Ruše za leto 2024 je bil v prvi obravnavi predviden v višini nekaj več kot 11 milijonov evrov. Zajema dolgoročno zadolževanje v višini 1,1 milijona evrov, prilive iz evropskih sredstev načrtujejo v višini 1,5 milijona evrov. Za investicije naj bi namenili 4,4 milijona evrov, večinoma za že lani začete projekte.

Županja Repolusk je na začetku razprave na četrtkovi seji občinskega sveta spomnila na nizko povprečnino, ki povzroča proračunsko luknjo v višini 400.000 evrov, in za 50 odstotkov nižjo koncesnino za rabo reke Drave za proizvodnjo električne energije v primerjavi z letom 2022. Okoli 900.000 evrov bodo morali namenili za odpravo posledic lanskih naravnih nesreč. "Vse to načenja naš investicijski potencial, a kljub temu smo pripravili proračun, v katerem gre kar 40 odstotkov sredstev za investicije," je dejala. Medtem ko so svetniki Županjine liste, Liste plan za Ruše, SDS in Neodvisne liste podpirali sprejetje proračuna, saj da je ta nujen za razvoj občine, so mu po poročanju časnika Večer nasprotovali svetniki list ZA - Združena akcija, 2x2 - Neodvisna lista in Gibanja Svoboda.

Prvi je obstrukcijo napovedal Tomi Prosnik (ZA - Združena akcija) in županji očital, da ne upošteva predlogov svetnikov. Po repliki županje, ki je trdila, da ima podporo občanov, jo je pozval k odstopu in razpisu predčasnih volitev, da bi se razmerje moči znova zmerilo. Kritičen je bil tudi Darko Knez (Gibanje Svoboda), ker da je proračun slabo pripravljen. Ko je sejo zapustilo sedem svetnikov, je županja sejo zaradi nesklepčnosti zaključila.

Občinski svetniki tako o proračunu niso glasovali. Županja je danes za STA dejala, da svetniki z obstrukcijo sej "hromijo delo občinskega sveta ter posledično otežujejo razvoj občine".

Po odloku o proračunu je bila na dnevnem redu točka na temo načrtovane nastanitve beguncev iz Ukrajine v Hotelu Veter v središču Ruš, zato je na sejo prišla tudi direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. A zaradi predčasnega zaključka seje ni imela priložnosti pojasniti zadeve, ki je v zadnjih dneh vznemirila nekatere občane. Lastnik Hotela Veter se je prijavil na razpis za nove namestitvene kapacitete, ki ga je objavil omenjeni urad. Razpis po poročanju Večera še ni zaključen, naj bi pa že podpisali pismo o nameri. V hotelu naj bi bile začasno nastanjene državljanke Ukrajine z otroki, ki imajo status začasne zaščite.

Županja Repolusk je od začetka drugega mandata že večkrat prišla v oster konflikt z opozicijo, med drugim zaradi poteka načrtovane obvoznice in prodaje občinskih zemljišč v središču Ruš.

V zadnjih dneh jo bremenijo še medijske navedbe o domnevni ugodni prodaji občinskega neprofitnega stanovanja svoji sestri. Kot piše portal necenzurirano.si, je to stanovanje kasneje od nje odkupila županja. Repolusk tega danes ni želela komentirati, ampak za naslednji teden napoveduje novinarsko konferenco na to temo. Vse podrobnosti o tem, kako je županja prišla do stanovanja, preberite na spletnem portalu necenzurirano.si.