Gorele so pnevmatike

Foto: Dim iz industrijske cone v Škofji Loki se še vali. Prebivalci naj ne odpirajo oken

G.G.
26. 1. 2024, 15.10
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 19.33
Deli članek:

Nekaj pred 14. uro je zagorelo v industrijski coni na Trati v Škofji Loki.

Bobo
Gašenje požara v industrijski coni Trata.

Požar je izbruhnil v skladišču enega od podjetij v industrijski coni Trata. Ognjene zublje krotijo poklicni gasilci iz Kranja in njihovi kolegi iz prostovoljnih društev Trata, Gosteče, Škofja Loka, Stara Loka, Virmaše Sv. duh, Reteče-Gorenja vas-Poljane, Železniki, Poljane , Godešič in Mavčiče. Število gasilcev, ki posredujejo, kaže, da je šlo za obsežen požar. Malo po 19. uri so gasilci sporočili, da gašenje še poteka, a je požar že pod nadzorom. Opozorili pa so na dejstvo, da se dim še vedno vali. Zato v veljavi ostaja opozorilo prebivalcem, naj ne odpirajo oken. Prav tako naj se ne zadržujejo na območju intervencije.

Svet24
Dim se vije daleč naokoli.

Kot je za STA povedal poveljnik Gasilskega poveljstva Občine Škofja Loka Tomaž Ažbe, je na kraju požara, ki je izbruhnil malo pred 14. uro, prisotnih okoli 130 gasilcev z 22 vozili iz škofjeloške in sosednjih občin. "Požar smo omejili in je pod nadzorom," je zagotovil in dodal, da se še vedno izvaja aktivno gašenje, ki bo potekalo še kar nekaj časa.

Ažbe je povedal, da je zagorelo v nekdanji obrtni coni Gorenjske predilnice, požar pa se je po ostrešju kompleksa razširil na različna podjetja. Po prvih neuradnih podatkih naj bi najprej zagorelo v podjetju Bandag, ki se ukvarja s prodajo pnevmatik. Gorele pa niso le pnevmatike temveč, kot je pojasnil Ažbe, tudi drug material. V požaru ni bil nihče poškodovan, premoženjska škoda pa bo velika.

Vzrok požara bodo ugotavljali kriminalisti, ki bodo na požarišče lahko stopili, ko bo varno, predvidoma v soboto. Intervencija še vedno traja, zato velja poziv ljudem, naj ne hodijo na kraj in naj se ne zadržujejo v bližini, da bodo interventne službe nemoteno lahko opravljale svoje delo. Še vedno velja tudi opozorilo okoliškim prebivalcem, naj ne odpirajo oken, saj se z območja še vedno vali dim.

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, se je aktivirala tudi državna mobilna enota z ekološkim laboratorijem, ki pa doslej ni ugotovila večjih odstopanj nevarnih snovi v zraku in vodi. Bo pa enota še naprej spremljala vse parametre.

Na Škofjeloškem so se z večjim požarom soočili že v sredo, ko je okoli poldneva ob regionalni cesti Kranj-Škofja Loka v kraju Sv. Duh zagorel gospodarski objekt. V požaru ni bil nihče telesno poškodovan, nastala pa je velika premoženjska škoda.