Kriminalisti na Molu in pri županu

Jankovićev odvetnik Koščak: Župan se je v tej zgodbi znašel zaradi priimka

S.R.
23. 1. 2024, 08.59
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 13.00
Deli članek:

Kriminalisti so po informacijah portala necenzurirano.si na Mestni občini Ljubljana in pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću danes zjutraj opravljali hišne preiskave. Glede zadeve je spregovoril tudi Jankovićev odvetnik Janez Koščak.

Sa.R.
Janez Koščak, odvetnik ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Da kriminalisti danes izvajajo hišne preiskave, so za portal necenzurirano.si potrdili na Policijski upravi Ljubljana, kjer pa drugih informacij, povezanih s preiskavami, zaenkrat ne razkrivajo. Pojasnili pa so, da hišne preiskave potekajo na območju Ljubljane in tudi drugih policijskih uprav.

Po informacijah portala naj bi kriminalisti obiskali tudi prostore javnih podjetij Voka Snaga in Energetika Ljubljana, opazili pa naj bi jih tudi na sedežu nogometnega kluba NK Olimpija. Preiskovali naj bi sume različnih nepravilnosti, in sicer pridobivanje sponzorskih sredstev na nedovoljeni način, zaposlitev enega od uslužbencev in več drugih poslov, še poročajo na necenzurirano.si.

Na ljubljanski mestni občini so nam medtem potrdili, da hišne preiskave potekajo tako na občini kot pri ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Več informacij v zvezi z zadevo zaenkrat ne dajejo. 

"Policijska uprava Ljubljana izvaja obširne operativne aktivnosti na podlagi odredb pristojnega sodišča na širšem območju PU Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica v okviru preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Preiskave usmerja Specializirano državno tožilstvo," pa so v skopi izjavi za javnost navedli pri PU Ljubljana.

Sa.R.
Kriminalisti odnašajo "dokazni material" iz mestne hiše.

Jankovićev odvetnik pričakuje, da bo tožilstvo ovadbo zavrglo

"Danes se nadaljuje zgodba, ki jo je začela prejšnja vlada gospoda Janše. Državni organ pod njegovo vlado je podal neko kazensko ovadbo, danes pa se opravlja 58 hišnih preiskav, dočimer hišna preiskava pri gospodu Jankoviću nosi zaporedno številko 49," je pojasnil Jankovićev odvetnik Janez Koščak. Ob tem je poudaril, da gre za zelo obsežno ovadbo in da se župan pojavi šele proti koncu te ovadbe, ki naj bi vključevala do skupno 21 osumljencev. "Več ali manj menim, da se je v tej zgodbi znašel zaradi svojega priimka," je še navedel Koščak.

Po besedah Koščaka županu Jankoviću očitajo "napeljevanje in zlorabo položaja zaradi podpisov dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom." Po neuradnih informacijah portala necenzurirano.si gre za nakazila med javnima podjetjema Voka Snaga in Energetika Ljubljana, ki naj bi aprila lani podjetju FC Olimpija, ki upravlja s člansko ekipo, vsako nakazalo po 305.000 evrov. Od leta 2021 je sicer lastnik kluba nemški poslovnež Adam Delius.

Kot je še izpostavil Koščak, tega, kaj se očita ostalim udeležencem v tej zgodbi, ne želi komentirati, a naj bi šlo za neke očitke o dajanju podkupnin državnim uradnikom, ki naj bi domnevno dobivali nek denar za pospešitev gradbenih del. Policija naj bi preiskovala tudi dogajanje, povezano s kanalom C0, ker naj bi županu očitali, da se je zanimal, kakšno je stanje z gradbenim dovoljenjem, kar se Koščaku zdi smešno, saj da je to osnovna naloga župana in občine, da ugotovi, v "kakšni fazi je izdaja gradbenega dovoljenja."

Koščak je obenem pohvalil policiste, ki da so bili izjemno korektni in so v skladu z zakonom opravili hišne preiskave. Glede na samo število hišnih preiskav domneva, da bo zbrana dokumentacija zelo obsežna, kar posledično pomeni, da bo ta faza trajala kar nekaj mesecev. "Pričakujem pa, da bo tožilstvo po končanem predkazenskem postopku kazensko ovadbo zoper župana zavrglo," je zaključil.

Sa.R.
Kriminalisti pred mestno hišo v centru Ljubljane.