Požar v Narodni galeriji v Suhumiju

Kratek stik in narodno bogastvo se je spremenilo v prah

G.G.
23. 1. 2024, 08.45
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 09.55
Deli članek:

Napaka na električni napeljavi naj bi bila kriva, da so ognjeni zubli zaplesali po Narodni galeriji v Suhumiju v Abhaziji.

X
Tako je v nedeljo gorelo v Narodni galeriji v Suhumiju.

Požar se je v nedeljo ekspresno razširil po leseni stavbi, v kateri je bilo več kot 4000 slik. Ognjeni zublji so požrli velik del zbirke abhaške likovne umetnosti. Direktor Narodne galerije Suram Sukanja je dejal, da je zbirka prestala državljansko vojno leta v začetku 90-let prejšnjega stoletja (vojna z Gruzijo, katere del je bila Abhazija), izguba umetnin v požaru pa predstavlja »nepopravljivo izgubo za abhaško kulturo«. Rusija je že obljubila, da bo v Suhumi poslala ekipo strokovnjakov, ki bo pomagala restavrirati 150 slik, ki so jih rešili.

Abhazija leži na vzhodni obali Črnega morja. Na severu meji na Rusijo, na vzhodu pa na Gruzijo. Do leta 1992 je bila avtonoma gruzijska republika. Na referendumu se je večina izrekla za neodvisnost, česar oblast v Tbilisiju ni dovolila. Izbruhnila je vojna. Jeseni 1993 se je poražena gruzijska vojska umaknila, z njo pa je odšlo okoli pol milijona Gruzijcev. Leta 1999 so Abhazijci razglasili neodvisnost, ki jo je podprla Rusija, večina drugih držav pa ne. Po rusko-gruzijski vojni leta 2008 je Moskva razglasila Abhazijo za neodvisno državo, gruzijske oblasti, ki niso imele vpliva v Abhaziji pa so jo označile za od Rusije okupiran območje.

Tudi včeraj je gruzijska predsednica Salome Zurabišvili krivdo za požar pripisala ruski okupaciji, zaradi katere se zanemarja ohranjanje kulturne dediščine. Kot zanimivost navržimo, da je bil bližini Suhumija rojen Lavrentij Berija, Stalinova desna roka in zloglasni vodja tajne policije.