Kaos na cestah

Foto: Na Štajerskem zjutraj več kot 30 prometnih nesreč, na avtocestah številni zdrsi tovornjakov

S.R.
19. 1. 2024, 07.15
Posodobljeno: 19. 1. 2024, 15.28
Deli članek:

Kot so napovedali meteorologi, se je večji del Slovenije prebudil v kar obilno sneženje. Sprva je bilo predvsem zaradi zdrsov tovornih vozil največ težav na štajerski avtocesti. Pozneje sta sledili še dolenjska avtocesta in vipavska hitra cesta.

Sašo Bizjak / Večer
Jutranje razmere na štajerski avtocesti.

Meja sneženja se je zlasti na severovzhodu in vzhodu države spustila do nižin, glavnina padavin pa bo predvidoma padla med 6. in 10. uro, nato naj bi padavine od severovzhoda začele slabeti. Če bodo napovedi držale, bi utegnilo na severovzhodu države zapasti nekaj centimetrov snega, na Gorenjskem, Notranjskem, Dolenjskem in Koroškem pa od 10 do 20 centimetrov. Na drugem koncu, na Primorskem, bo težave povzročala zlasti burja. Ta bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Vse skupaj je recept za težave v prometu.

Primož Lavre
Jutranje razmere na območju Ljubljane.

Kot so zjutraj zapisali na prometno-informacijskem centru, v večjem delu Slovenije in višjeležečih predelih močno sneži. "Na cestah so plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. Na pot se odpravite prej kot običajno ter ne brez obvezne zimske opreme," so poudarili. Opozorili so še, da je največ težav možnih na avtocestnih vzponih ter na Primorskem, kjer bodo dodatne težave zaradi močnih sunkov burje. Vozniki tovornih vozil lahko ponekod pričakujejo tudi izločanje.

Težave v prometu

Kot kaže se v jutranjih urah največ težav pojavlja na štajerski avtocesti, kjer so zabeležili več zdrsov tovornih vozil. Po podatkih prometno-informacijskega centra je bil med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje celotno dopoldne zaprt vozni pas proti Mariboru. Zaprta sta bila tudi vozni in prehitevalni pas med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani. Štajerska avtocesta je bila zaprta tudi pred predorom Podmilj proti Mariboru ter pri priključku Žalec proti Mariboru. Malo pred 14. uro se je promet vendarle sprostil, a le začasno. Štajersko avtocesto so namreč nato zaprli med Blagovico in Lukovico proti Ljubljani ter med priključkoma Celje vzhod in Dramlje proti Mariboru.

Je pa zaradi zdrsov tovornih vozil med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje vzhod proti Ljubljani še vedno zaprta dolenjska avtocesta, na kateri je bilo dopoldne veliko težav. Enako je veljalo za vipavsko hitro cesto, ki bila do popoldneva zaprta med priključkom Vipava in razcepom Nanos proti Razdrtemu.

Zaradi prometne nesreče so medtem na gorenjski avtocesti zaprli izvoz Vodice iz smeri Ljubljane.

Sašo Bizjak / Večer
Jutranje razmere na štajerski avtocesti.

Številne nesreče

Kot so pojasnili mariborski policisti, so samo med 5. in 8. uro obravnavali 15 prometnih nesreč z materialno škodo in štiri z lažjimi telesnimi poškodbami. Še več dela so imeli celjski policisti, ki so na območju PU Celje obravnavali približno 20 prometnih nesreč. Na srečo je v večini primerov nastala le materialna škoda na vozilih in objektih. 

Jutranjo bilanco so razkrili tudi novomeški policisti, ki so do 10.30 ure obravnavali osem prometnih nesreč. Do poškodb na srečo ni prišlo, nastala je le premoženjska škoda. V večini primerov je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča, so pojasnili. Težave povzročajo tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto in marsikje ovirajo promet.

Vse plužne posipne enote celjske zimske službe so na terenu že od zjutraj, saj je na Celjskem po nižinah zapadlo od pet do deset centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa 15 centimetrov snega. Sneženje je povzročilo zdrse vozil na cestah Frankolovo-Zreče in Arja vas-Velenje. V Velenju pa tovorna vozila, ki gredo na Koroško, izločajo na parkirišče, ki je za to namenjeno, je medtem za STA povedal vodja celjske zimske službe Damjan Maček.

Če ni nujno, nikar na pot

Pri Darsu so medtem sporočili, da so s prvim preventivnim posipom pričeli že ob 3. uri. "Na severovzhodu je nato začelo tudi močneje snežiti, ko so bile aktivirane tudi plužne skupine, zaradi česar je promet na štajerski avtocesti močno upočasnjen. Prišlo je tudi do zdrsov tovornih vozil. Vozite previdno in strpno." Ob približno 8. uri so na štajerski avtocesti pred priključkom Žalec proti Mariboru skupaj s policijo začeli izločati tovornjake, težje od 7,5 tone. Izločanja tovornih vozil sicer trenutno potekajo na šestih odsekih na avtocestnem omrežju, pri čemer je seznam vseh lokacij objavljen na spletišču prometno-informacijskega centra.

Številna opozorila niso zalegla, zgodilo so se številne prometne nesreče in zdrsi tovornih in osebnih vozil. Največ težav zaradi zdrsov tovornih vozil je na štajerski avtocesti, je za STA dejal Vasja Podkrižnik s prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Promet po državi je močno upočasnjen, na delu so plužne in posipne skupine, ki tam, kjer je prišlo do zdrsov, ne morejo dobro opraviti svojega dela, je opozoril Podkrižnik. "Če ni nujno, ne na pot. Če pa morate, pa zagotovo in samo z dobro zimsko opremo," je podčrtal Podkrižnik.

Sneženje je ponehalo, težavam v prometu še ni videti konca

Na cestah so plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. Na pot se odpravite prej kot običajno ter ne brez obvezne zimske opreme. Na nekaterih odsekih so še vedno zdrsi tovornih vozil kjer je oviran promet oz. zaprt vozni pas, so okoli 15.15 zapisali na straneh Prometno informacijskega centra za državne ceste. Največ težav je možnih na avtocestnih vzponih ter na Primorskem, kjer so dodatne težave zaradi močnih sunkov burje.

Kot so dodali, je Štajerska avtocesta zaprta med Blagovico in Lukovico proti Ljubljani. Na gorenjski avtocesti je zaprt izvoz Vodice iz smeri Ljubljane. Na vipavski hitri cesti zaprt razcep Nanos iz smeri Ajdovščine proti Kopru.

Po vsej Sloveniji poteka izločanje tovornih vozil, zaradi zimskih razmer velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone na cestah Novo mesto - Metlika, Soteska - Črmošnjice - Črnomelj in Jugorje pri Metliki - Štrekljevec - Ručetna vas ter na cesti Velenje - Mislinja. Prav tako velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Col - Črni Vrh - Godovič in Spodnja Idrija - Godovič.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Primož Lavre
Jutranje razmere na območju Ljubljane.