Predolg jezik

Putina označil z »pošast« in zbežal iz Rusije

R.T.
18. 1. 2024, 21.41
Deli članek:

Svetnik v ruskem mestu Perm Sergej Medvedev je po anonimnih grožnjah, ki jih je začel prejemati po svoji kritiki ruskega predsednika Vladimirja Putina, zbežal v sosednjo Gruzijo.

Profimedia
Vladimir Putin

Medvedev je 31. decembra na ruskem družabnem omrežju Vkontakte zapisal: »Rusija, zbudi se! Ubijajo vas! Grozno je spoznati, da bo pošast, ki to počne, znova kandidirala na volitvah. Želim si, da se vojna konča! Želim videti Rusijo, ki ne bo več vklenjena v Putinove okove.« Na posledice mu ni bilo treba čakati dolgo, po svoji kritiki pa je prejel številne anonimne grožnje. Medvedeva so po poročanju bruseljskega časnika Politico prejšnji teden izključili iz Komunistične stranke, potem ko sta mestni svet v Permu in lokalna policija stranko pozvala, naj poda pravno mnenje glede njegove kritike vojne. V stranki so v izčrpni izjavi za javnost znova poudarili, da vojno v Ukrajini podpirajo, vodja regionalnega odbora Ksenija Ajtakova pa je glede Medvedeva navedla, naj se s primerom ukvarjajo pristojni organi.

»Tega nisem mogel več prenašati. Nemogoče je ignorirati, kaj se dogaja. Ljudje se smejijo, politiki pošiljajo lepe želje. A v čem je smisel? Država propada, a vsepovsod potekajo slavja,« je Medvedev dejal za Politico. Dodal je, da »nas ves svet gleda, kot da smo nori. Postajamo izobčenci. Vsak razumen človek to vidi.« Po njegovih besedah so takega mnenja številni Rusi , a molčijo zaradi strahu. »Je kot v nacistični Nemčiji. Kako je lahko tam kdo spregovoril zoper Hitlerja?«