Nabira si alibije

Kje se je kritičnega dne gibal Petelin, osumljen umora v Kobjeglavi

Danijel Cek
18. 1. 2024, 21.33
Deli članek:

Na sojenju zaradi umora Darja Grmeka iz Kobjeglave, ki naj bi ga prvi dan aprila predlani pokončal Adriano Petelin, so zaslišali priče obrambe. Petelinova partnerica je povedala, da je bil Petelin – razen treh ur popoldne – ves dan z njo, njena hčerka je do zgodnjega popoldneva z njim celo delala v delavnici, zgodaj popoldne so z njim govorili tudi občinski policisti v Devinu.

Danijel Cek
Po obtožnici je Adriano Petelin 1. aprila 2022 prišel v Kobjeglavo k svojemu znancu in dobavitelju droge Darju Grmeku ter ga iz koristoljubja 24-krat zabodel, nato pa še zažgal.

»Ne vem, kam je šel popoldne, zagotovo pa vem, da je bil pri nas doma celo dopoldne in do treh. Potem sva šla ob šestih in pol na pico, tam sva se zadržala do približno osmih, ko sva se vrnila domov,« je o dogajanju v petek, 1. aprila 2022, povedala partnerica obtoženega Adriana Petelina. Po obtožnici naj bi Petelin ravno ta petek prišel do svojega znanca in dobavitelja droge Darja Grmeka v Kobjeglavo ter ga iz koristoljubja 24-krat zabodel, nato pa še zažgal.

Po navedbah iz obtožnice je Grmek umrl 1. aprila 2022 med 10. in 16. uro, na sojenju pa je obducent pričal, da so po mrtvaških lisah, okorelosti in drugih znakih ugotovili, da je moral Grmek umreti v času od enih popoldne v petek (1. aprila) do dveh zjutraj v soboto (2. aprila). Petelinova odvetnica Monika Mavsar je zaslišanje včerajšnjih prič torej predlagala zato, da bi Petelinu za čas umora, ki ga je tožilstvo sprva navedlo v obtožnici, dalo verodostojne alibije.

Manjkajo le tri ure

Petelinova partnerica je povedala, da je v noči na prvi dan aprila prespala pri Petelinu v njegovem stanovanju, ki je od njene hiše v Devinu oddaljen deset minut hoda. Zatrdila je, da je ob 5.10 vstala, ga pustila doma in šla delat v bar v Sesljanu. Ko je po 12. uri prišla domov v svojo hišo, je Adriana našla že tam, delal je v delavnici.

»Do treh smo bili doma, potem pa je šel on proč. Potem sva šla ob šestih, šestih in pol, ne vem točno, na pico, mislila sva jo še nesti domov sinu, pa je rekel, da ne. Vrnila sva se kmalu po osmi uri,« je povedala.

Da je bil na dan umora pri njih doma, je včeraj pričala tudi njena hči. Povedala je, da je Adriana na domačem dvorišču našla že ob enajsti uri, ko se je vrnila od gospe, ki ji je takrat pomagala, potem pa sta skupaj delala.

Tomaž Primožic/FPA
Adriano Petelin (med pravosodnima policistoma) je v Koper prišel po svoj mobilni telefon, ki so mu ga zasegli italijanski policisti, in od takrat je v priporu.

Rekla sem mu, da bo tata nekaj časa v Kopru

»Adriano je varil porton, jaz pa pasjo hišico. Pomagala sva drug drugemu. Pokazal mi je, kako se dela z varilnim strojem, tako da sem tudi jaz naredila nekaj varov na tem portonu. Potem sem na hitro pripravila nekaj za kosilo, po kosilu smo popili kavo in pokadili cigareto, midva sva nato nadaljevala delo do treh, treh in pol, štirih, ne vem točno kdaj,« je povedala.

V podkrepitev svojim trditvam je senatu pokazala tudi sporočilo, ki ga je naslednji dan poslala svojemu fantu in v katerem je zapisala, da je prejšnji dan varila z Adrianom. S Petelinom sta 1. aprila zgodaj popoldne v Devinu govorila tudi občinska policista, ki sta opazila njegov narobe parkiran avto z odprto šipo, ga poiskala in prosila, naj avto umakne. Naslednji dan avta ni bilo več tam.

Petelinova partnerica je povedala tudi, kako je izvedela, da so Adriana prijeli v Kopru. Poklicali so jo orožniki iz Devina in ji rekli, da so Adriana pridržali v Kopru. Na vprašanje, zakaj, so ji odgovorili, da zaradi Grmeka iz Kobjeglave. »Jaz nisem pričakovala kaj takega. Šla sem po Adrianovega sina, ga zbudila, rekla, da se je zgodila ena slaba stvar in da bo tata nekaj časa v Kopru, ter ga vzela k sebi domov,« se je spominjala.

Adrianu je postalo strašno slabo

Petelinu so že kmalu po umoru policisti vzeli telefon in ga poslali na policijo v Koper, zato sta se Petelin in njegova partnerica dva dni pred njegovo aretacijo odpeljala v Koper ponj. Ker pa je bila sobota, nista opravila nič, zato se je Petelin v Koper sam vrnil v ponedeljek, ko pa so ga aretirali. Poleg Petelinovega DNK na nožu, s katerim je bil zaboden Grmek, proti njegovim alibijem govori tudi »gibanje« njegovega telefona.

Do 10.47 je njegov telefon zaznavala bazna postaja v bližini Devina, nekaj minut po 11. uri ga je zaznala postaja proti Nabrežini, od 11.47 do 14.14 pa bazna postaja pri mejnem prehodu Šempolaj, ob katerem vodi cesta do Gorjanskega na naši strani. Med 12.14 in 13.40 njegovega telefona ni zaznala nobena bazna postaja v Italiji, kar po mnenju kriminalistov in tožilstva pomeni, da ga je ugasnil, da bi neopaženo prestopil mejo.

Po pričanju Petelinove partnerice in njene hčerke, ki trdita, da je bil Petelin pri njiju do treh popoldne, to ni mogoče. Na vprašanje tožilke Katjuše Poropat Lakošeljac, ali je poznala Grmeka, je Petelinova partnerica odgovorila, da je o njem slišala govoriti in da ga je morda enkrat videla na sejmu v Komnu.

»Vem pa, da sta se z Grmekom poznala že vrsto let. Da je bil Darjo umorjen, sem prebrala v časopisu. Seveda sem takoj pokazala Adrianu. Rekla sem mu, da kako se je morala zgoditi ena tako grozna reč v naši bližini. Adriano ni rekel nič, samo postalo mu je strašno slabo. Potem nisva več govorila o tej zadevi, ljudje pa so govorili, seveda, vsi so brali …« je dejala.