Uredba EU

Vlada potrdila podlago za odstranitev nezakonitih vsebin spletnih ponudnikov

J.V./STA
11. 1. 2024, 13.40
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 13.40
Deli članek:

Vlada je danes potrdila predlog zakona o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev. Ta je po besedah ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh ključen za vzpostavitev varnega, predvidljivega in zaupanja vrednega spletnega okolja.

Sašo Švigelj
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

"Akt določa pravila igre za ponudnike posredniških storitev, spletne platforme in spletne tržnice," je povedala na novinarski konferenci po seji vlade. Kot primere posrednikov storitev dostopa do interneta v Sloveniji je naštela Telekom Slovenije, T-2, A1 in Telemach, spletne platforme Facebook, X in Instagram ter kot spletno tržnico Bolho.

Zakon bo po njenih besedah omogočil, da se odstranijo nezakonite spletne vsebine, saj predlog določa sodno pristojnost za odstranjevanje nezakonitih vsebin s spleta. To pa ne bo veljalo za spletne medije, saj zanje velja medijska zakonodaja. "Te vsebine bo še naprej urejal zakon o medijih," je pojasnila ministrica.

Predlog zakona med drugim določa, da je pristojen organ za izvajanje akta o digitalnih storitvah Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). Ta bo koordinirala digitalne storitve in bo med drugim nadzirala spoštovanje izvajanja akta pri ponudnikih in podeljevala status zaupanja vrednih prijaviteljev, ki bodo opozarjali na nezakonite prakse na spletu.

"Slovenija se s predlogom odziva na potrebo po prilagoditvi spletnega okolja, s čimer se bosta okrepila varnost in zaupanje v digitalne storitve," je poudarila. V času priprave so pripravili javna posveta, v javni obravnavi pa se je po njenih navedbah pokazala potreba po določitvi sodne pristojnosti pri odstranjevanju nezakonitih vsebin s spleta.