Niso poročali

KPK opomnila 18 lobistov

A.S./STA
11. 1. 2024, 11.46
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 11.47
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je decembra lani 18 registriranim lobistom zaradi neporočanja o svojem delu izrekla opomine oziroma prepovedi lobiranja za določen čas, so zapisali v sporočilu za javnost. Velik delež lobistov, ki o delu niso poročali, po mnenju KPK kaže, da je treba zakon o integriteti in preprečevanju korupcije prenoviti.

Marko Vavpotič
/.

KPK je zaradi neporočanja o delu šestim lobistom izdala pisni opomin, 12 pa je izrekla prepoved lobiranja za določen čas od treh do 24 mesecev. Ob izreku upravnih sankcij je upoštevala predvsem, ali gre pri lobistu za prvo ali ponavljajočo kršitev, pa tudi težo kršitve in njene posledice. Imena kršiteljev bodo vpisana v javni register lobistov, ko bodo sankcije pravnomočne, so sporočili na KPK.

Velik delež kršiteljev, torej 21 odstotkov od vseh trenutno registriranih lobistov, po mnenju KPK kaže na to, da je treba zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v delu, ki ureja področje lobiranja, prenoviti. Izpostavili so, da veljavna zakonodaja ne omogoča učinkovitega nadzora nad poročanjem o lobističnih stikih.

Tako med drugim manjkajo prekrškovne sankcije za registrirane lobiste, ki o svojem delu ne poročajo. Zakon za lobista z izrečeno prepovedjo, ki kljub temu lobira, namreč ne predvideva sankcij. "V času prepovedi lobist ne sme lobirati, če pa bi to slučajno počel, je odgovornost - kakor tudi sicer poudarja komisija - na lobirancu, javnem uslužbencu ali funkcionarju," so poudarili na KPK.

Dodali so, da mora lobiranec vsakokrat prepoznati morebitni lobistični stik in ugotoviti status lobista ter zavrniti lobistični stik oziroma lobista, če ugotovi oziroma zazna kršitve določb zakona s področja lobiranja. "Zato je še posebej pomembna transparentnost, odgovornost in integriteta posameznikov, ki spoštujejo veljavne zakonske določbe in poročajo o lobističnih stikih," so poudarili.

KPK je še izpostavila, da so roki za poročanje lobirancev na eni strani ter interesnih organizacij in registriranih lobistov na drugi strani v zakonu različni. Poleg tega zakonodaja ne omogoča javne objave vsebine poročil interesnih organizacij in registriranih lobistov, kar ne zagotavlja visoke stopnje transparentnosti.

Komisija je v sporočilu za javnost še pozvala vse registrirane lobiste in interesne organizacije, da do konca januarja poročajo o lobističnih stikih oziroma svojih aktivnostih za lani. Registrirani lobisti morajo komisiji do 31. januarja poročati o svojem delu v preteklem letu oziroma o dejavnostih lobiranja, ki so jih v preteklem koledarskem letu izvedli njihovi zakoniti zastopniki, izvoljeni predstavniki ali zaposleni.

Če tega ne storijo, jih KPK pozove k izpolnjevanju njihovih zakonskih obveznosti. Zaradi neporočanja lahko KPK registriranim lobistom izreče upravne sankcije, kot jih določa 73. člen zakona. To so poleg pisnega opomina in prepovedi lobiranja za določen čas, ki ne sme biti krajši od treh in ne daljši od 24 mesecev, še izbris iz registra.