Peticija

Finski glasbeniki zahtevajo, da Izraelu prepovejo nastop na Pesmi Evrovizije

S.Š.
11. 1. 2024, 11.52
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 11.57
Deli članek:

Več kot 1400 finskih glasbenikov, producentov in avtorjev je podpisalo peticijo za izključitev Izraela iz Evrovizije zaradi "vojnih zločinov" v Gazi.

Profimedia
Lani so Izraelci na Evroviziji zasedli četrto mesto.

Če organizator tekmovanja Evropska radiodifuzna zveza (EBU) ne bo izključil Izraela iz tekmovanja, bodo Finci zahtevali, da tamkajšnji javni medijski servis Yle odstavi finskega predstavnika za letošnje tekmovanje. 

Lukas Korpelainen, eden od avtorjev peticije, je za časnik Hufvudstadsbladet povedal, da ni sprejemljivo, da bi Izrael "sodeloval na tekmovanju za pesem Evrovizije, da bi se svetu predstavil v boljši luči”. Med glasbeniki, ki so podpisali peticijo so Olavi Uusivirta, Paleface in Axel Ehnström, ki so državo zastopali na tekmovanju leta 2011.

Zahtevali tudi prepoved za Rusijo

Yle je bil tudi eden prvih medijskih servisov, ki je zahteval prepoved tekmovanja za Rusijo. Dan po tem, ko je Rusija leta 2022 začela invazijo na Ukrajino, je predstavnik Yle Ville Vilén dejal, da je napad Moskve "v nasprotju z vsemi vrednotami, za katere se zavzemajo Yle in drugi evropski izdajatelji televizijskih programov", EBU pa je Rusiji kmalu zatem prepovedala sodelovanje na glasbenem tekmovanju.

Decembra je EBU sicer podal izjavo, da je Evrovizija "nepolitični dogodek” in da Izrael na tekmovanju sodeluje že 50 let. Kako bodo torej ukrepali v naslednjih mesecih še ni znano, je pa Yle potrdil, da od svojega mnenja ne odstopa in da si na letošnji Evroviziji ne želijo videti Izraela.