Nepravilnosti pri cenitvi

Pravosodno ministrstvo sodeluje z NPU v preiskavi nakupa nove sodne palače

J.V./STA
11. 1. 2024, 11.15
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 11.21
Deli članek:

Ministrstvo za pravosodje je v sredo popoldan prejelo zaprosilo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v zvezi z zbiranjem informacij glede nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrstvo bo NPU posredovalo vso zahtevano dokumentacijo in z njimi polno sodelovalo, je v odzivu zapisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Sašo Radej/M24
Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

"Poudarjam, da bo ministrstvo NPU v skladu z njihovim zaprosilom posredovalo vso zahtevano dokumentacijo. Prav tako bomo z NPU polno sodelovali, saj je tudi vsem nam in meni osebno v največjem interesu, da se dejstva čim prej raziščejo in razjasnijo," je zapisala Švarc Pipan. V primeru ugotovljenih nepravilnosti pri izdelavi cenitve, ki je bila podlaga za sklenitev kupoprodajne pogodbe, bo ministrstvo nemudoma sprožilo postopke za ugotovitev ničnosti pogodbe in izvedlo vse druge ustrezne ukrepe, je zagotovila v odzivu.

Poudarila je še, da je ministrstvo pri odločitvi za nakup ravnalo v dobri veri in zaupalo cenitvi sodno zapriseženega cenilca, ki mora cenitev v skladu z zakonom izvesti neodvisno, nepristransko, objektivno in brez naklonjenosti do bodisi naročnika ali kupca, v skladu s pravili stroke, znanosti in zakonodaje. Prav zato, ker je cenitev izvedel sodni cenilec, ministrstvo ni naročilo ločene cenitve. "Če cenitev ne bi bila pripravljena s strani sodno zapriseženega cenilca, bi ločeno cenitev vsekakor naročili, saj bi v tem primeru lahko dvomili o neodvisnosti, nepristranskosti in strokovni verodostojnosti cenitve," je še zapisala v odzivu.