"Sveti Rus"

Pravoslavni duhovnik izgubil službo, ker ni želel moliti za zmago Rusije v Ukrajini

J.V.
11. 1. 2024, 09.50
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 09.54
Deli članek:

Posebno molitev je pol leta po pričetku ruske agresije v Ukrajini iznašel patriarh Kiril in je bila razdeljena pravoslavnim cerkvam po državi za obvezno uporabo med liturgijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Protojerej (v pravoslavni cerkvi naziv za višjega duhovnika) Aleksej Uminski, ki je bil odstavljen s položaja v moskovski cerkvi Svete trojice v Khokhlyju, ker ni želel recitirati posebne molitve za zmago Rusije v "posebni vojaški operaciji" v Ukrajini, je bil poklican pred moskovsko škofijsko sodišče, navaja preiskovalni portal Meduza.

Dokument, ki ga je objavila novinarka Ksenia Lučenko, navaja, da je Uminski obtožen cerkvenega prekrška, povezanega z zavrnitvijo predpisane molitve "Sveti Rus", ki jo je septembra lani, slabe pol leta po pričetku ruske agresije v Ukrajini, iznašel vseruski patriarh Kiril in je bila razdeljena pravoslavnim cerkvam po državi za obvezno uporabo med liturgijo.

Pismo v podporo duhovniku Uminskemu je podpisalo več kot 5000 vernikov, ki zahtevajo, da se odločitev o njegovi prepovedi službovanja ponovno preuči. Kot še navaja Meduza, je bila še enemu ruskemu duhovniku prepovedano službovanje, potem ko je besedo "zmaga" v molitvi patriarha Kirila samovoljno zamenjal z besedo "mir".