Navite cene

Lahko jajca Putina "odnesejo" iz Kremlja?

J.V.
11. 1. 2024, 07.55
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 08.10
Deli članek:

Cene jajc v državi drvijo v nebo, ruski predsednik pa za to krivi vlado. V sindikatu rejcev perutnine opozarjajo, da uvoz iz tujine ne bo pripomogel k znižanju cen na domačem tržišču.

Profimedia
Cene so se ponekod v državi zvišale tudi do skoraj 50 odstotkov.

Sindikat ruskih rejcev perutnine opozarja, da uvoz jajc iz tujine ne bo pripomogel k znižanju cen na domačem tržišču. "Po informacijah, ki jih imamo, odkupne cene za jajca iz Turčije in Azerbajdžana trenutno niso nič nižje kot za jajca naših domačih rejcev," je za glasilo dume dejala generalna direktorica sindikata Galina Bobyleva, ki združuje kakih 250 podjetij, ki predstavljajo 80 odstotkov trga perutninskega mesa in jajc. Podobno menijo tudi ruski poslanci. Cena uvoženih jajc ne more biti nižja od nabavne cene domačih jajc, tudi zaradi logistike, je opozoril Vladimir Kašin, vodja odbora za agrarna vprašanja.

Na pomanjkanje in rast cen jajc v državi je 14. decembra lani opozoril predsednik Vladimir Putin, ki je za to okrivil vlado, češ da ni pravočasno okrepila uvoza, in se za to v njenem imenu opravičil državljanom. Po njegovem mnenju so "očitno računali, da bodo tako zaslužili več". Po podatkih statističnega urada (Rosstat) so se cene jajc po vsej državi zvišale, po nekot tudi za do 46 odstotkov. V Rusijo nameravajo zato do 30. junija letos uvoziti 1,2 milijarde jajc iz Turčije, Azerbajdžana, tud Irana. "Bilo bi zanimivo, če bi jajca zanetila iskro v ruski politiki v letu 2024," na kolobocijo pravi novinar ruskega preiskovalnega portala Meduza Kevin Rothrock.