Podjetje Moda Mi&Lan

Pečečnik: Po neuspešnem iskanju kadra se je naš voz ustavil, podjetje gre v stečaj

D.K.
10. 1. 2024, 12.08
Posodobljeno: 10. 1. 2024, 13.02
Deli članek:

Slovenski podjetnik Joc Pečečnik, ki je lani kupil tekstilno podjetje Moda Mi&Lan v Gornjih Petrovcih na Goričkem, je na današnji novinarski konferenci dejal, da gre podjetje v stečaj,

Sa. Ra.
Joc Pečečnik

Kot je navedel Pečečnik, ki je lani priskočil na pomoč tekstilnemu podjetju Moda Mi&lan z odplačilom dolga, nato pa je postal še večinski lastnik, podjetje nima več perspektive. Med razlogi za stečaj je navedel tudi pomanjkanje usposobljenega kadra. Povedal je, da se bo v roku dveh let več kot polovica trenutnih zaposlenih upokojila, v 48 mesecih pa se jih bo upokojilo 75 odstotkov, med mladimi pa, kot pravi, ni zanimanja za šiviljski poklic. “Delno smo obnovili proizvodnjo, problemov ni več, ampak tudi ni več usposobljenega kadra, ki bi delal, kar preprečuje razvoj podjetja,” je navedel. 

Spomnimo, Pečečnikova družba Elektronček je pogodbo o nakupu 80-odstotnega deleža podjetja, ki šiva moške in ženske obleke za različne priložnosti, podpisala lani julija. Pečečnik je pred tem že maja izrazil prepričanje, da podjetje v težave ni zapadlo po lastni krivdi in da bi morala še pred njim posredovati država. Takrat je tudi zagotovil, da ima podjetje veliko naročil. Zdaj pa so na obzorju težave. Kot kaže, se bo tudi tokrat poslovna pot podjetja zaključila klavrno.

Težave se vlečejo že od novembra 

Na težak položaj podjetja je Pečečnik opozoril že konec lanskega leta, ko se je zataknilo pri izplačilu plač za november, ob tem pa izrazil upanje na dogovor s Sportino, da bi obudili znamko Mura, vendar do tega ni prišlo, po njegovih besedah so pogovori o sodelovanju novembra zašli v slepo ulico.

V sporočilu za javnost je takrat tudi zapisal, da je vsak mesec zagotavljal 150.000 evrov likvidnosti in skupaj doslej v podjetje vložil 1,5 milijona evrov, da bi v vmesnem času lahko našli ustrezno rešitev. Za njegovo preživetje je iskal možnosti in partnerje v tujini. Med drugim so partnerje neuspešno iskali na avstrijsko-švicarsko-nemškem, italijanskem in ameriškem trgu.

Sa. Ra.
Joc Pečečnik Modo Mi&Lan pošilja v stečaj

V podjetje vložili skoraj dva milijona

Na današnji novinarski konferenci pa je Pečečnik povedal, da je podjetje Elektronček v Modo Mi&Lan vložilo skoraj dva milijona evrov. Kot je pojasnil, so uredili razmere, izvedli reorganizacijo, uredili večje število pravnih zadev, poravnali nujne zapadle terjatve do zaposlenih, delno so obnovili proizvodnjo, izplačali plače, regrese in obveznosti za nazaj ter tekoče plače za november. 

Usposobljenega kadra ni možno pridobiti

Omenil je tudi, da so v ZDA našli kupca za suknjiče, ki bi bil pripravljen podpisati petletno pogodbo za takšne količine, ki bi po njegovi oceni z lahkoto držale podjetje nad vodo, vendar ostajajo težave glede kadra. Po njegovih navedbah Moda Mi&Lan pogodbe na dolgi rok ne bi mogla izpolnjevati. "Kljub temu, da smo prebrskali celoten bazen, vse šole, zavod za zaposlovanje, tega kadra res nismo našli, saj očitno v Sloveniji tega kadra ni več in tudi interesa ni," je dodal. 

Delavce so začeli iskati na Hrvaškem in Madžarskem, a tam po Pečečnikovih besedah niso bili dovolj konkurenčni, saj je tamkajšnji plačni sistem bistveno manj obremenjen. "Tukaj se je naš voz nekako ustavil, direktor je lastnikom, torej podjetju Elektronček predlagal stečaj, uprava ga je potrdila in tako bomo podjetje dali v stečaj," je sklenil Pečečnik.

Costella bo postala Zala?

Pečečnik je spregovoril tudi o podjetju Costella, ki je pristalo v rokah njegovega Elektrončka. Voda Costella, ki bo kot kaže kmalu postala Zala in se polni v slovenskem pragozdu, je po besedah Pečečnika »najbolj kvalitetna voda v Sloveniji.« Podjetje je zdaj znova aktivno in pripravljeno na prihodnost, pri čemer jim je uspelo ohraniti koncesijo. Že v nekaj tednih bodo znova zaposlovali, voda pa bo pod novim, a Slovencem znanim imenom Zala, na trgu že spomladi. Na dolgi rok bodo zaposlili do 15 novih delavcev, pogodbe s strateškimi partnerji pa so že sklenjene. Pečečnik je še dejal, da je Heineken znamko Zala prodal slovenski družbi Nika Bev, za katero stoji hrvaško podjetje Stanić Beverages, Costella pa bo temu podjetju odslej dobavljala svojo naravno mineralno vodo pod znamko Zala. Črpališče Zale v Ljubljani, ki je bila prva ustekleničena izvirska voda pri nas, se namreč zapira, Zala pa bo prešla v kategorijo naravnih mineralnih vod. Pogodbe, v skladu s katerimi bodo presegli »količine vode, ki jih je Costella napolnila v najboljših časih,« so podpisane, nova Zala pa bo na policah predvidoma že do aprila.