Vojna na vzhodu?

Kim Jong Un sporočil, da se ne namerava izogniti vojni z Južno Korejo

S.Š.
10. 1. 2024, 10.42
Posodobljeno: 10. 1. 2024, 10.46
Deli članek:

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je pozval k povečanju proizvodnje jedrskega orožja in med ogledom večjih tovarn orožja v državi posvaril, da ne bo okleval uničiti konkurenčnega Juga.

Xinhua/Sta
Kim Jong Un

Kim Jong Un je po poročanju uradne korejske tiskovne agencije (KCNA) označil Južno Korejo za "glavnega državnega sovražnika" in dejal, da bi morala biti prednostna naloga Pjongjanga predvsem krepitev vojaških zmogljivosti za samoobrambo in odvračanje jedrske vojne.

Odnosi med Korejama so trenutno na eni najnižjih točk v zadnjih desetletjih, potem ko je Kim v ustavo zapisal status jedrske sile in izvedel rekordno serijo jedrskih poskusov.

Kim je dejal, da medtem ko Severna Koreja, uradno znana kot Demokratična ljudska republika Koreja (DPRK), sicer ne bo sprožila enostranskega spopada, se tudi ne namerava izogniti vojni, v primeru napada s strani Južne Koreje. 

"Če si Južna Koreja (ROK) upa poskusiti uporabiti oborožene sile proti DLRK ali ogroziti njeno suverenost in varnost, ne bomo oklevali z mobilizacijo vseh sredstev in sil, ki so nam na voljo," je dodal.