Izjemno redek dogodek

Strokovnjak pojasnil, zakaj je prišlo do hude nesreče gondole na tirolskem smučišču

D.K.
10. 1. 2024, 10.32
Posodobljeno: 10. 1. 2024, 10.48
Deli članek:

Na smučišču Hochoetz na Tirolskem je včeraj z višine približno sedmih metrov padla gondola, vse štiri osebe v njej pa so bile huje poškodovane, o čemer smo že poročali. Sedaj pa so znani novi podatki o nesreči.

Profimedia
Preiskava se nadaljuje

Štiričlanska družina iz Danske je bila v torek dopoldne hudo poškodovana pri padcu gondole Acherkogelbahn v smučarskem središču Hochoetz na Tirolskem. Reševalci so hitro prispeli na kraj nesreče, reševanje pa se je zaradi strmega gozdnega terena na kraju nesreče izkazalo za težavno.

Eden od poškodovanih je bil v življenjski nevarnosti, zato so ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Innsbruck, je po navedbah dpa povedal predstavnik podjetja, ki upravlja žičnico na smučišču Hochoetz. Tudi ostale tri osebe so huje poškodovane in na zdravljenju v bolnišnicah v Innsbrucku in okolici. Poleg omenjene družine sta bila poškodovana še dva nemška državljana, ki sta bila v času nesreče v sosednji gondoli, ki ni padla v globino.

Strokovnjak pojsanil, kako je prišlo do nesreče

Bernhard Hinterdorfer iz podjetja TÜV Austria pa je danes v jutranji oddaji Ö-1 razložil, kako je prišlo do nesreče. Razlog za nesrečo je drevo, ki je padlo na vrv. Ni pa se pretrgala jeklenica gondolske žičnice. "Skoraj nemogoče je, da bi padajoče drevo strgalo vrv," pravi Hinterdorfer. Namesto tega je trk povzročil, da je vrv vibrirala.

Hinterdorfer je dogajanje primerjal s težo na vrvi za perilo. Ko obesite težko perilo, potegne vrv navzdol in se kratek čas ziba. Pri kabinski napravi je padajoče drevo povzročilo tako močno nihanje, da se je vrv strgala iz spodnje sponke sistema. Posledično je bila tudi gondola iztrgana iz kabla. Hinterdorfer govori o izjemno redkem in tragičnem dogodku.

Padcu drevesa  so lahko botrovale vremenske razmere, pravi Hinterdorfer. Tla na območju so se zmehčala, zaradi česar se je drevo izruvalo in padlo na žičnico, domneva. Preiskava se sicer nadaljuje.