Moda Mi&Lan

600.000 evrov dolga poravnal Pečečnik

S.R./STA
19. 5. 2023, 08.35
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 08.40
Deli članek:

Slovenski podjetnik Joc Pečečnik je prepričan, da podjetje Moda Mi&Lan v težave ni zapadlo po lastni krivdi in da bi morala še pred njim posredovati država.

Marko Vavpotič
Joc Pečečnik

Podjetje Moda Mi&Lan, ki je javnosti postalo širše znano po tem, ko je konec marca inšpektorat za delo v podjetju ugotovil več ponavljajočih se kršitev in tudi kaznivo dejanje kršitve temeljnih delavskih pravic. Podjetje namreč zaposlenim ni izplačevalo dodatka za prehrano, prav tako do takrat še ni v celoti izplačalo regresa za leto 2022 in ni nakazalo marčevskih plač. Prejšnji teden so zaposleni nato vendarle prejeli preostanek regresa za leto 2022, še pred tem pa tudi plačo za marec. S tem je direktor Milan Mörec poravnal vse dosedanje obveznosti do delavcev. V podjetje je 600.000 evrov vložil podjetnik Joc Pečečnik.

Kot je Pečečnik povedal za POP TV, je prepričan, da podjetje v težave ni zapadlo po lastni krivdi in da bi morala še pred njim posredovati država. Poudaril je, da ima podjetje veliko naročil. "Naj navedem, da je podjetje v zadnjih desetih letih v naš državni proračun z vsemi prispevki in davki plačalo deset milijonov evrov in da trenutno zaposluje 109 ljudi," je naložbo utemeljil predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Pečečnik.

Ne strinja se, da tekstilna industrija na evropskih tleh nima obetavne prihodnosti. Prepričan je, da se je trend spremenil, saj da ima Mi&Lan veliko naročil, prav tako s svojim vložkom namerava izboljšati tehnologijo podjetja, je dejal.

Očitke o kršitvah delavskih pravic v tem podjetju je komentiral z besedami, da gre za "tipičen primer birokratskih pogledov, po katerih smo Slovenci znani". Kot je pojasnil, je podjetje najprej močno izčrpala pandemija covida-19, saj je ostalo brez naročil, nato pa so poslovanje otežile še zdravstvene težave direktorja. "Vem, da podjetje na dolgi rok izpolnjuje svoje obveznosti," je dejal in poudaril, da družina, ki ima podjetje v lasti, ne poseduje drugega večjega premoženja ali luksuznih dobrin. "Celotno premoženje imajo v tem podjetju," je dodal.

Prepričan je, da bi morala država vzpostaviti mehanizem, ki bi v takih primerih pomagal domačim podjetjem. Verjame namreč, da bo Moda Mi&Lan v prihodnosti poslovala uspešno. S takšnim mehanizmom si država zagotavlja tudi dolgoročno gospodarsko rast, je dodal.