Donacija

Slovenija bo za poseben urad WHO namenila 400.000 evrov

A.S./STA
20. 12. 2023, 12.33
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 12.34
Deli članek:

Slovenija bo za urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za preprečevanje in nadzor nad kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v obdobju štirih let med 2024 in 2027 prispevala 100.000 evrov na letni ravni, je po seji odborov v torek sporočila vlada.

profimedia
who

Gre za urad, ki so ga članice WHO maja sklenile preseliti iz Moskve v Koebenhavn.

Urad, ki pri prizadevanjih za obvladovanje bremena nenalezljivih bolezni zagotavlja podporo 53 državam članicam evropske regije WHO, je bil ustanovljen v Moskvi leta 2014. Po ruski agresiji nad Ukrajino so se znotraj regionalnega odbora WHO pojavili pozivi k preučitvi možnosti za nadaljnje sodelovanje v regiji in maja letos je bila nato sprejeta odločitev, da se urad preseli v Koebenhavn.

Zaradi umika ruskih sredstev je bilo sicer treba nadomestiti primanjkljaj letnega financiranja v višini približno pet milijonov evrov, medtem ko je bil sam strošek selitve ocenjen na približno 500.000 evrov.

Vlada bo sedaj z donacijo prispevala tako k vzpostavitvi in delovanju urada, kot tudi k razširitvi dejavnosti, ki se jih je zaradi omejenih sredstev lahko do sedaj samo delno financiralo, so sporočili po seji vladnih odborov v torek.

Kot ob tem še navajajo na ministrstvu za zdravje, so kronične nenalezljive bolezni odgovorne za več kot 70 odstotkov umrljivosti in bremena bolezni na svetu in okoli 90 odstotkov bremena v razvitem svetu.

V evropski regiji imajo najvišjo stopnjo prezgodnje umrljivosti zaradi nenalezljivih bolezni vzhodnoevropske države in države Skupnosti neodvisnih držav (SND). S podporo urada WHO so te države v zadnjih letih najbolj zmanjšale umrljivost zaradi nenalezljivih bolezni, pojasnjujejo in dodajajo, da je pomembno ohraniti in pospešiti ta napredek, pri čemer je ključnega pomena zaščita tehničnega dela urada WHO.

Obenem se je vlada v torek seznanila tudi z informacijo o nameravanem podpisu dveletnega sporazuma o sodelovanju med ministrstvom za zdravje regionalnim uradom WHO za obdobje 2024 - 2025. Kot dodajajo, sporazum, ki ga bosta podpisala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in regionalni direktor WHO Hans Kluge, ne prinaša nobenih finančnih obveznosti, saj da se "naloge izvršujejo v obliki tako imenovanih aktivnosti 'v naravi', kar pomeni, da se del članarine, ki jo Slovenija plačuje kot obvezni prispevek WHO, povrne v obliki strokovne pomoči, ki jo WHO nudi Sloveniji na prednostnih področjih zdravja."