Priporočila

Novoletna drevesca iz slovenskih gozdov letos z rdečo nalepko, omejitev tudi pri nabiranju mahu

D.K.
13. 12. 2023, 17.15
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 17.16
Deli članek:

Zavod za gozdove Slovenije je izdal priporočila glede nabave okrasnih drevesc iz gozdov ter spomnil na omejitve pri nabiranju mahu.

Zavod za gozdove Slovenije
Posekana drevesca iz slovenskih gozdov, namenjena praznični okrasitvi, morajo biti letos med prevozi in prodajo označena z nalepko rdeče barve, na kateri je letnica 2023.

Drevesca iz slovenskih gozdov, ki bodo v prazničnem času krasila domove in poslovne prostore, morajo biti v letošnjem decembru med prevozi in prodajo označena z nalepko rdeče barve, na kateri je letnica 2023, so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), kjer usmerjajo pridobivanje okrasnih drevesc iz gozdnih površin na gozdu in naravi prijazen način, ki ne povzroča škode v gozdovih.

Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc izvaja Gozdarska inšpekcija

Rdeča nalepka, na kateri je napis "Darilo gozda vašemu domu", kupce ozavešča, da je uporaba navadne smrečice iz lokalnega gozda v skladu z usmeritvami ZGS naravi najbolj prijazna oblika božično-novoletne okrasitve. Nalepke pridobijo lastniki gozdov na ZGS skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Manjše število nalepk (do 25) je možno pridobiti brezplačno. 

"Slovenska okrasna drevesca imajo najmanjši ogljični odtis in ne predstavljajo nevarnosti za vnos tujerodnih žuželk in bolezni, ki bi lahko ogrozile gozdove. Iz gozda oziroma narave so pridobljena na gozdu in naravi prijazen način, zrasla so brez dodatnega vlaganja energije in vode ter brez uporabe pesticidov. Če drevesca izvirajo iz redčenj pregostega mladovja v gozdu, ima njihovo pridobivanje celo ugoden vpliv na gozdove, saj se jih s tem neguje. ZGS svetuje, da domov prinešeno smrečico čimprej prirežemo in jo vstavimo v stojalo z vodo, tako pa preprečimo tudi predčasno odpadanje iglic," so ob tem zapisali na straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Omejitev tudi pri nabiranju mahu

Tudi pri nabiranju mahu, ki ga v tem času uporabljajo za postavitve jaslic, je treba upoštevati, da ga lahko skupno naberemo največ 2 kilograma ter pri tem na eni površini odvzamemo največ petino vsega mahu, so spomnili. 

Odslužena drevesa sodijo med organske odpadke

Na ministrstvu še opozarjajo, da po koncu praznikov odsluženih drevesc ne odlagamo v gozdove ali na gozdni rob, saj odslužena drevesca, ki niso bila vzgojena v Sloveniji, predstavljajo nevarnost za vnos bolezni v gozd. Iz tega razloga v gozd tudi ne sadimo odsluženih okrasnih dreves iz loncev. Taka drevesca odslužena drevesca razrežete in odložite v zabojnike za organske odpadke, ali pa jih skurite v pečeh.