Artjom Us

V pobeg razvpitega ruskega poslovneža vpleten tudi Slovenec

S.R./STA
6. 12. 2023, 08.16
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 08.23
Deli članek:

Ena od treh aretacij, povezanih s primerom pobeglega ruskega poslovneža Artjoma Usa, je bila izvedena v Sloveniji. Usu naj bi pri begu pomagal tudi slovenski državljan.

Profimedia
Ameriški zunanje ministrstvo je razpisalo sedem milijonov dolarjev nagrade za informacije, ki bi privedle do aretacije Artjoma Usa.

Ruskega poslovneža Artjoma Usa, sina nekdanjega ruskega guvernerja sibirske regije Krasnojarsk, ki je v ZDA obtožen zarote za prevaro ZDA, zarote za bančne prevare, pranje denarja, tihotapljenja nafte in drugih kršitev sankcij, uvedenih proti Rusiji, so lani oktobra aretirali v Milanu. Italijansko sodišče je nato marca letos odobrilo izročitev v ZDA, Us pa je naslednji dan pobegnil iz Italije z avtomobilom preko Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine v Srbijo, od koder naj bi odpotoval v Rusijo. Italijanski preiskovalci so ugotovili, da so bili pri pobegu uporabljeni štirje avtomobili, je v včerajšnji izjavi za javnost zapisal državni tožilec v Milanu Marcello Viola.

Državno tožilstvo v Milanu je namreč v povezavi s primerom razpisalo več tiralic. Viola je včeraj potrdil, da so v povezavi s temi tiralicami že aretirali tri osebe, in sicer eno v Brescii na severu Italije, eno v Sloveniji in eno na Hrvaškem. Tožilstvo je hkrati izdalo nalog za Usa. Ta pridržanja se ujemajo s poročanjem medijev o aretacijah Vladimirja Jovančića in njegovega sina Borisa na Hrvaškem oz. v Brescii. Več informacij o domnevni aretaciji na ozemlju Slovenije zaenkrat sicer ni, a kot navaja tiskovna agencija Ansa, je bila tiralica izdana za Matejem Janežičem iz Slovenije. Preostala dva osumljenca sta Srba Srdjan Lolić in Nebojša Ilić.

Usa sicer obtožujejo, da je kriminalne dejavnosti izvajal preko svojega podjetja s sedežem v Hamburgu. V ZDA trdijo, da je v Rusijo mimo sankcij spravil milijone sodov nafte iz Venezuele in občutljivo tehnološko opremo, ki se lahko uporabi za vojaške namene. Kot navaja časnik Washington Post, so to opremo odkrili na bojiščih v Ukrajini. Ameriško zunanje ministrstvo je sicer včeraj razpisalo sedem milijonov dolarjev nagrade za informacije, ki bi privedle do aretacije Artjoma Usa.