Trend kazni se malce umirja

Kazenske točke naj bi pomagale kot kazen pri otroku

Andraž Zupančič
6. 12. 2023, 06.09
Deli članek:

Kazenske točke so stranski dodatni ukrep. Iz evidence se izbrišejo po dveh letih od vpisa. Slovenci na leto izgubijo malce več kot šest tisoč vozniških dovoljenj.

Policija
V naseljih velja biti bolj previden, najmanj tri kazenske točke vam hitro pripišejo.

Hitro je hitro prehitro. Nekoliko obrabljen slogan, ki opozarja vse udeležence v prometu, da je hitrost nevarna, skriva v sebi še eno sporočilo. Da se tudi kazenskih točk lahko hitro nabere veliko preveč. Te so se pri nas prvič pojavile leta 1998 in vse do 1. januarja 2005 so bili za izrekanje teh kazni odgovorni sodniki za prekrške. Po tem datumu je izrekanje prešlo tudi v pristojnost policije, ki je izrekala kazni do petih kazenskih točk, o višjih kaznih je še vedno odločal sodnik okrajnega sodišča. Maja 2006 pa so predvideli, da policisti skupaj s plačilnim nalogom na kraju prekrška lahko izrečejo tudi kazen s celotnim naborom točk. Le v primeru, da je bil storjen takšen prekršek, pri katerem bi prenehala veljavnost vozniškega dovoljenja, zadevo prevzame pristojno sodišče.

Sankcija kot opomin

Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da so sicer kazenske točke stranska sankcija, delujejo pa kot opomin. »Kazenske točke v cestnem prometu se lahko predpišejo v višini od treh do 18 točk, izrečejo pa se lahko vozniku, ki ima veljavno vozniško dovoljenje oziroma osebi, ki ji je začasno odvzeto vozniško dovoljenje. Če voznik v času dveh let doseže ali preseže 18 kazenskih točk v cestnem prometu, mu sodišče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je storil prekršek, s katerim je dosegel predpisano število kazenskih točk,« pravijo na ministrstvu za pravosodje. Posebnost v sistemu »točkovanja« so vozniki začetniki, ki jim vozniško dovoljenje preneha, če dosežejo ali presežejo sedem kazenskih točk. Torej morajo biti le ti v prometu še bolj pozorni.  

Izbrišejo se lahko le štiri točke v dveh letih

Problem nastane, ko se zgornji meji kazenskih točk približate nevarno blizu, takrat je država sicer dala voznikom na voljo še neke vrste izhod v sili, torej možnost izbrisa. A to ni poceni in samoumevno. Voznik še lahko uporablja vozniško dovoljenje, ki bi sicer prenehalo veljati, če se v zameno podredi državi s tem, da pristopi k odpravljanju vzrokov, ki so vodili k prekrškom. Drugi način je tako imenovani izbris točk. Udeležba v programu dodatnega usposabljanja pa je mogoča le, ko imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja doseže ali preseže štiri kazenske točke in do dneva, ko opravi program, ne preseže 17 kazenskih točk, in če mu kazenske točke niso bile izrečene zaradi prekrškov z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Na ministrstvu za pravosodje tako pravijo, da se po uspešno opravljenem programu vozniku enkrat v dveh letih izbrišejo iz skupne evidence štiri kazenske točke. Takšno zniževanje točk »za vsak primer« je po svoje logično, saj se kazenske točke izbrišejo samodejno šele po dveh letih od pravnomočnosti odločbe, pred tem je bil rok celo tri leta. Program dodatnega usposabljanja traja tri dni, obsega 12 šolskih ur teoretičnega dela in šest šolskih ur praktičnega dela, pri AMZS pa stane 350 evrov. »Program ni ocenjen z uspešno ali neuspešno, ga je pa treba opraviti v celoti. Ob koncu udeleženci prejmejo potrdilo o opravljenem programu,« pravi Anita Drev z AMZS.

Od tri do 18 točk na mah

In tudi številke govorijo svoje. Leta 2016 je bilo v evidenco kazenskih točk 81.968 vpisov, leta 2017 je bilo 94.015 vpisov, leta 2019 pa že kar 127.765 vpisov. Daleč največ, 80.133, jih je bilo za preseženo hitrost v naselju za 10 do 20 km/h, za kar zakon predvideva vpis treh kazenskih točk. Približno trije odstotki vpisov so bili za 18 točk, in sicer zaradi več kot 1,10 grama alkohola v krvi. Dobrih 2000 vpisov pa je bilo zaradi presežene hitrosti vožnje v naselju za 30 do 50 km/h, kar je voznike stalo devet kazenskih točk.

A teh, ki so tako rekoč z ničle takoj nabrali 18 točk in s tem izgubili vozniško dovoljenje, tudi ni malo. Med vsemi odvzetimi dovoljenji so predstavljali za dobre štiri odstotke primerov, leta 2019 jih je bilo kar 5271. Od že omenjenih vinjenih voznikov, ki jih je bilo seveda največ, jih je bilo 850 zaradi preverjanja psihofizičnega stanja.  

Zato število odvzetih dovoljenje na leto niti ni tako veliko. Po nekaterih ocenah ima dovoljenje danes nekaj več kot 1,3 milijona Slovencev, na leto jih zaradi točk odvzamejo med 6000 in 6500, ta številka pa se zadnja leta ne spreminja veliko. Do konca avgusta jih je bilo letos 3500.

Profimedia
Vozniki so posebej ob prazničnih dnevih še manj previdni. kazen ali še kaj hujšega čaka za vsakim ovinkom.

Točke kot vzgoja otrok

Strokovnjaki pravijo, da so točke kot instrument umirjanja voznikov dobrodošle, kopičenje točk namreč izvaja nekakšen pritisk na voznika, da spremeni svoje vedenje v prometu.

Uroš Drčić iz centra za svetovanje Revita dodaja, da ljudje večinoma delujemo racionalno, a deloma tudi neracionalno, recimo otroško: »Vloga kazenskih točk je enaka kot vloga kazni pri vzgoji otroka. Tako kot pri vzgoji grožnja s kaznijo deluje na otroka, tako grožnja s kaznijo deluje na naš otroški del psihe. Pomaga nam, da se vedemo bolj odraslo, kar v prometu pomeni varnejšo vožnjo.«

Res pa je tudi, da se mora vsak voznik, če želi izvedeti, koliko točk že ima na svojem računu, za to obrniti na ministrstvu za pravosodje. Na njihovi internetni strani je na voljo poseben formular za zahtevek za vpogled v stanje kazenskih točk. Formular je dosegljiv na https://www.gov.si/zbirke/storitve/izpis-iz-prekrskovnih-evidenc-skupna-evidenca-izrecenih-kazenskih-tock-v-cestnem-prometu-ekt-evidenca-pravnomocnih-sodb-oziroma-sklepov-o-prekrskih-eps/ ali na e-Upravi.

Vozniki v različnih situacijah težko sprejmejo kazen

A to neobveščanje oziroma samoiniciativa o prejetih kazenskih točkah po mnenju strokovnjakov pušča ljudi v nevednosti, saj so vozniki, ki sami poskrbijo za pridobivanje informacij o kršitvah in seštevku posledic, v manjšini.

Grega Wernig
Posebni tečaji pomagajo pri izbrisu točk, a le do štiri točk v roku dveh let

Zato je odziv na kazenske točke pri voznikih različen ter je povezan z njihovo sposobnostjo prevzemanja odgovornosti za lastna ravnanja in razumevanjem tveganja. Odvisno je tudi od okoliščin, na osnovi katerih so pridobili kazenske točke, in odnosa policistov, ki so opravljali morebiten nadzor. Psihologi pravijo, da vozniki težko sprejemajo, ko dobijo kazenske točke zaradi prekoračitve hitrosti na odsekih, kjer ni bilo prometa, in imajo občutek, da niso nikogar ogrožali. Takšnim posameznikom je še težje osmisliti posledice, ki jih ob ukrepu sodišča prinaša izbris kazenskih točk.