RIS Dvorec Rakičan

Nova vršilka dolžnosti »graščakinje« je postala Tatjana Buzeti

Rok Šavel
5. 12. 2023, 21.10
Deli članek:

Svet javnega zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan je za vršilko dolžnosti direktorja imenoval Tanjo Buzeti. Razpis za direktorja bo objavljen po novoletnih praznikih. Nova vodja Dvorca Rakičan pa je prepričana, da lahko javni zavod izvleče iz težkega položaja, v katerega ga je spravil dosedanji direktor Robert Celec.

Nataša Juhnov
Bo Tanji Buzeti uspelo rešiti RIS Dvorec Rakičan, tako kot ji je uspelo revitalizirati zapuščeno vilo na Goričkem?

Robertu Celcu, ki je 10. novembra naznanil svoj odstop, je minuli torek prenehala direktorska funkcija v javnem zavodu Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan. S tem se je uradno končala desetletna era rakičanskega graščaka, kot so ga poimenovali njegovi politični nasprotniki. V obdobju njegovega vodenja je javni zavod postal pomemben igralec na projektnem področju, saj je bliskovito pridobival evropski denar, s čimer si je zagotovil tudi precejšnjo finančno samozadostnost. A ker naj bi Celec vse pogosteje, tudi s tiho podporo sveta zavoda in ustanoviteljice, soboške občine, ki je mižala na eno, če ne kar na obe očesi, s svojim načinom dela šel čez mejo dopustnega in dovoljenega, mu je letos dokončno spodrsnilo. Znašel se je pod lupo kriminalistov, evropskih in državnih institucij ter ne nazadnje mestne občine z novim županom Damjanom Anželjem in mestnega sveta, ki je prižgal zeleno luč za njegovo razrešitev. A še preden bi ga razrešili, se je umaknil sam.

Polno zaupanje župana

Velikanski izziv sanacije stanja v javnem zavodu je zdaj padel na pleča Tatjane Buzeti, ki jo je svet zavoda na seji minuli torek imenoval za vršilko dolžnosti direktorja, v nadaljevanju pa naj bi imela tudi največ možnosti za poln direktorski mandat. Čeprav je med možnimi kandidati za začasnega »gasilca« požara po Celčevem odhodu krožilo več imen, pri čemer se je najbolj preigravala možnost notranje rešitve, se je pred dnevi kot največja favoritka pojavila trenutno prosta Buzetijeva, ki je za naskok na RIS dobila blagoslov soboškega župana Anželja. Ta je potrdil, da uživa njegovo polno zaupanje, saj se je z njo večkrat sestal in sta našla skupne točke pri viziji reševanja in nadaljnjega razvoja RIS. »V tem trenutku bi glede na njene izkušnje težko našli bolj kompetentno osebo. Res je, da bo potem še javni razpis in bomo videli, kdo vse se bo odločil za kandidaturo, a menim, da je Tatjana dober izbor in sposobna stvari postaviti na svoje mesto,« je dejal soboški župan.

Marina Vrbnjak
Robertu Celcu 10. novembra naznanil svoj odstop.

Razpis za direktorja bo objavljen po novoletnih praznikih, 3. januarja, potencialni kandidati bodo imeli 14 dni časa za prijavo. Kot nam je potrdila predsednica sveta zavoda Petra Cajnko, so poleg imenovanja vršilke dolžnosti javnemu zavodu naložili oziroma predlagali tudi nekaj aktivnosti, ki naj bodo izvedene čim prej. Pozvali so k hitremu vpisu nove zastopnice v sodni register, za Celca, ki se mu pogodba o zaposlitvi izteče decembra, pa predlagali, da preostali letni dopust v celoti izkoristi v času odpovednega roka. Strinjali so se, da je treba zamenjati vse ključavnice v poslovnih prostorih javnega zavoda, vzpostaviti evidenco ključev in žigov ter preveriti statut javnega zavoda z namenom ugotovitve, ali je imel nekdanji direktor sploh pristojnosti za sklenitev določenih poslov. Mestno občino so ob tem zaprosili za izvedbo revizije vseh pogodb, ki jih je javni zavod sklenil v obdobju od 1. aprila letos do odhoda Celca, preverbo prihodkov in stroškov prireditve Ples noč čarovnic in ali so bila za opravljene storitve in kupljen material izvedena javna naročila.

Verjame v potencial

Po primopredaji poslov in seznanitvi s finančnim in materialnim stanjem v javnem zavodu, pri čemer lahko upa, da iz omare ne bo padel še kakšen okostnjak iz Celčevega obdobja, čaka Buzetijevo veliko dela. Pričakovati je, da se bo v kratkem sestala z ministrom Aleksandrom Jevškom zaradi odprave blokade že odobrenih projektov, nad katerimi roko drži ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Ravno tako je ob zamenjavi vodstva pričakovati, da bo soboška občina sprostila kreditiranje javnega zavoda, ki se mora za predfinanciranje enega izmed projektov ponovno zadolžiti.  Kot nam je povedala naslednica Celca, je izziv sprejela, ker verjame v potencial Dvorca Rakičan, saj meni, da je bilo ne glede na vse storjeno tudi veliko dobrega za razvoj tega središča, zato je dobre stvari treba nadgraditi in jih peljati naprej. »S sodelavci se bomo takoj lotili priprave načrta, kako kritične zadeve sanirati,« napoveduje novopečena vršilka dolžnosti, ki poudarja, da vloge ne bi sprejela, če ne bi verjela, da je situacija rešljiva. »Vendarle je vzpostavljena neka infrastruktura z dobro ekipo ljudi, ravno tako so utečene dejavnosti, ki se uspešno izvajajo« je podčrtala Buzetijeva.