Čustva ali performans?

Video: Jedrski Kim se je v čustvenem nagovoru zlomil

J.V.
5. 12. 2023, 21.01
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 21.42
Deli članek:

Mladih je vedno manj, prebivalstvo vedno starejše. Veliki vodja je severnokorejske ženske v solzah prosil, da rojevajo več otrok in poskrbijo za narodov blagor.

X/NK NEWS
So ga res prevzela čustva, ali je zgolj igral?

Minuli konec tedna se je severnokorejski voditelj Kim Jong-un v Pjongjangu udeležil pete nacionalne konvencije mater in jih v nagovoru prosil, da rojevajo več otrok. Ob tem je poudaril, da so komunistične vrednote, v okviru katerih naj bodo mladi vzgojeni, glavna revolucionarna naloga severokorejskih žensk. Med nagovorom je celo zajokal. "Ustaviti upadanje rodnosti in zagotoviti dobro varstvo in izobraževanje otrok so družinske težave, ki zadevajo vse nas in jih moramo rešiti z našimi ženami in materami," je dejal in si z robcem brisal solze z obraza.

Po podatkih Združenih narodov je stopnja rodnosti v Severni Koreji v letošnjem letu znašala 1,8. Čeprav je država ena najrevnejših na svetu, je trend njene demografske strukture, staranje prebivalstva, podoben kot v zahodnih državah. Severna Koreja je zato uvedla vrsto ugodnosti za družine s tremi ali več otroki, vključno z brezplačnimi stanovanji, hrano, zdravili in gospodinjskimi pripomočki ter izobraževalnimi programi oziroma ugodnostmi za otroke. Celo sam veliki vodja se je v javnosti začel vse pogosteje pojavljati s svojo hečrko Kim Ju-ae, ker želi biti dober vzgled in spodbuditi sonarodnjake k večjim družinam.