Zločin, ki je pretresel Balkan

Palča, glavnega osumljenca za umor 14-letne Vanje, aretirali v Turčiji, imel je pomoč policije

S.R.
6. 12. 2023, 07.19
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 07.50
Deli članek:

V primežu organov pregona se je znašel še peti, glavni osumljenec v primeru ugrabitve in umora 14-letne Vanje Gjorčevske. Aretirali so ga v Turčiji.

Facebook / Oliver Spasovski
Aretacijo Ljupča Palevskega je včeraj naznanil makedonski notranji minister Oliver Spasovski.

Umor 14-letne Makedonke Vanje, brutalen zločin, ki je pretresel Balkan, bo kot kaže razplet vendarle doživel na sodišču. V Turčiji so namreč včeraj aretirali še zadnjega, glavnega osumljenca za njen umor kontroverznega makedonskega poslovneža Ljupča Palevskega, znanega tudi pod vzdevkom Palčo. Slednji je osumljen tudi umora 74-letnega frizerja Panča Žeževskega, kar se je odvilo vsega nekaj dni pred ugrabitvijo Vanje.

Palčo je 30. novembra iz Makedonije zbežal v Beograd. Tja ga je odpeljal njegov odvetnik, iz Srbije pa je pot nadaljeval v Bolgarijo, kjer ga je čakal prevoz naprej v turški Balikesir. »Palevski je v Turčiji, v teku je postopek za izročitev Makedoniji,« je včeraj naznanil makedonski notranji minister Oliver Spasovski, ki je razkril še, da so vendarle našli tudi Vanjin mobilni telefon. V nekoliko presenetljivem preobratu je Spasovski razkril še, da ni »nobenega dvoma,« da je Palevskemu nekdo posredoval informacije o poteku preiskave, zato je tudi še pred aretacijami pobegnil iz Makedonije. Potrdil je tudi, da je bila Vanja ustreljena, da je torej niso zadavili, kot se je sprva ugibalo. Točen vzrok smrti bo sicer razkrila obdukcija, a je po besedah Spasovskega šlo za strelno rano. Spasovski je še pojasnil, da je ministrstvo za notranje zadeve spisalo 100-stransko kazensko ovadbo, ki vključuje pet oseb. Ena med njimi je osumljena ugrabitve in umora, tri osebe so osumljene ugrabitve in sodelovanja pri umoru, ena pa pomoči pri ugrabitvi. Zadeva je zdaj v rokah državnega tožilstva.

Po poročanju časnika Skopje1 so kriminalisti včeraj v povezavi z ugrabitvijo in umorom Vanje aretirali še eno, tako že šesto osebo. Šlo naj bi za 46-letnega moškega, ki ga sumijo pomoči pri zločinu, sicer pa naj bi bil tesno povezan s Palevskim in desničarsko prorusko stranko Desna.

Profimedia
Nič kriva je pri 14. letih odšla v mnogo prerani grob.

Dva umora

Spomnimo, najprej je 22. novembra izginil upokojeni frizer Žeževski, nato so 27. novembra v Skopju pred zgradbo, v kateri je živela, ugrabili Vanjo in jo nekaj ur pozneje umorili. To nedeljo so nato njeno truplo našli v vasi Orman na obrobju makedonske prestolnice, naslednjega dne pa so našli še truplo Žeževskega. Makedonski kriminalisti so razmeroma hitro ugotovili, da so v oba zločina vpletene iste osebe, in sicer Ljupče Palevski, Velibor Manev, Vlatko Kešišov in Bore Videvski. Maneva, Kešišova in Videvskega so aretirali v ponedeljek, včeraj pa so v preiskovalni zapor pospravili tudi Vanjinega očeta Aleksandra Gjorčevskega. Slednji naj bi četverici posredoval vse informacije, potrebne za uspešno izvedbo ugrabitve. Kot je že znano, je bil motiv koristoljubje, saj so želeli od Vanjine mame Zorice oziroma njenih staršev iztisniti denar od prodaje stanovanja. A je Zorica še preden so od nje zahtevali odkupnino zagnala veliko hrupa in se obrnila na policijo, saj je bila prepričana, da je njeno Vanjo nekdo ugrabil. Da bi zabrisali sledi, je četverica Vanjo umorila in jo zakopala, pri čemer naj bi usodni strel sprožil včeraj aretirani Palče. Tako vsaj trdijo njegovi trije pajdaši. Kako je v to vpleten Žeževski?. Domnevno naj bi enemu od ugrabiteljev dolgoval 500 evrov, zato naj bi ga umorili in njegov avtomobil uporabili za ugrabitev Vanje.