Sova

Ne duha ne sluha o kazenski ovadbi Bobnarjeve in Lindava

S.R./STA
5. 12. 2023, 14.08
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 14.39
Deli članek:

Na Specializiranem državnem tožilstva so za STA zanikali, da bi v povezavi s sumi izdaje tajnih podatkov prejeli kazenski ovadbi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) zoper Tatjano Bobnar in Boštjana Lindava.

Bobo
Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar

Sova naj bi zaradi suma izdaje tajnih podatkov na državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in nekdanjega prvega moža policije Boštjana Lindava, je prejšnji teden poročal Reporter. A o uradni potrditvi teh informacij zaenkrat ni ne duha ne sluha. Prejem take ovadbe so za zdaj za STA zanikali tako na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani kot na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT). "Na Posebnem oddelku SDT nismo prejeli kazenske ovadbe Sove zoper imenovani osebi," so navedli na slednjem.

Na dodatna vprašanja o tem, ali so morda prejeli zgolj naznanilo, ovadbo s strani koga drugega, ali morda obravnavajo zadevo po uradni dolžnosti, pa so navedli, da "v skladu s 1. členom zakona o tajnih podatkih, državno tožilstvo tako kot drugi državni organi, ne more in ne sme komentirati primerov, ki so povezani s tajnimi podatki".

Brez odveze molčečnosti

Očitki iz domnevne ovadbe naj bi se nanašali na njuno pričanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo o domnevnem političnem vmešavanju v policijo. Na zaprtem delu naj bi namreč spregovorila o aretaciji domnevnih ruskih vohunov, pri tem pa nista imela odveze molčečnosti za razkrivanje podatkov o primeru, ki je označen s stopnjo tajnosti. Tako Bobnar kot Lindav sta prek odvetnikov očitke zanikala.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani pa medtem brez navzočnosti javnosti poteka postopek proti domnevnima ruskima vohunoma. Obtožnica, v kateri jima Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani očita storitev kaznivih dejanj vohunstva in overitve lažne vsebine je že več mesecev pravnomočna, zadeva pa je zdaj v fazi odločanja o zahtevah za izločitev dokazov. "Sklep sodišča je izdan in vročen strankam, po poteku pritožbenega roka bo (če bodo vložene pritožbe) predložen Višjemu sodišču v Ljubljani v odločanje," so za STA navedli na sodišču.