Odpraviti dvom

Še vedno nejasno, kaj se je zgodilo na "kozmičnem" glasovanju v državnem zboru

G.G./STA
28. 11. 2023, 22.05
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 22.11
Deli članek:

Vodje poslanskih skupin so na kolegiju predsednice državnega zbora sprejeli sklep, naj se razjasnijo okoliščine glasovanja v sredo, ko naj bi po trditvah poslancev Gibanja Svoboda, glasovalne naprave napačno zabeležile rezultat glasovanja.

Jure Klobčar
Fotografija je simbolična.

Razprava na seji kolegija se je razvnela pod točko razno, kjer je poslanska skupina SDS predlagala, da naj pristojne službe DZ pripravijo pisno poročilo glede delovanja glasovalnih naprav na seji DZ preteklo sredo. Pri dopolnilu opozicije za 100 odstotno uskladitev socialnih transferjev v prihodnjem letu je po trditvah poslancev Gibanja Svoboda prišlo do tehnične napake. Poročilo, ki ga je naredila služba DZ, dvoma o tem, ali je šlo za tehnično ali človeško napako, ni odpravilo. SDS zato zahteva tudi poročilo proizvajalca glasovalnih naprav. Obe poročili bosta po mnenju SDS ta dvom nedvoumno odpravili.

Med vodji poslanskih skupin oz. njihovimi namestniki se je znova vnela debata o tem, ali je šlo za tehnično napako ali za človeški faktor. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic trdi, da je nedvoumno šlo za tehnično napako, namestnik vodje poslanske skupine NSi Aleksander Reberšek pa je izpostavil, da se še nikoli v zgodovini glasovanj DZ ni zgodila takšna napaka.

Generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar je poudarila, da se službe DZ s tem vprašanjem ukvarjajo že vse od sredinega večera in da so proizvajalca že zaprosili za mnenje. "Če je komu v interesu, da se to razjasni, je to nedvomno v interesu službam DZ in tistim, ki skrbijo za izvedbo glasovanj in za tehnično opremo," je poudarila. Kolegij je ta sklep izglasoval soglasno.