Povozil konkurenco

Expo 2030 bo gostil Rijad, kandidirali tudi Moskva in Odesa

A.S./STA
28. 11. 2023, 21.15
Deli članek:

Svetovno razstavo Expo 2030 bo gostila prestolnica Savdske Arabije Rijad, ki je na glasovanju premagala južnokorejski Busan in italijanski Rim. Osrednja tema dogodka, ki bo potekal od oktobra 2030 do marca 2031, bo priprava na prihodnost v dobi sprememb.

Profimedia
Rijad je na glasovanju prejel 119 glasov, Busan 29, Rim pa 17.

Rijad je na glasovanju držav članic generalne skupščine pariškega Mednarodnega urada za razstave (BIE), ki Expo organizira, prejel 119 glasov, Busan 29, Rim pa 17. Za organizacijo dogodka sta se potegovali tudi Moskva in ukrajinska Odesa. Rusija je kandidaturo umaknila kmalu po napadu na Ukrajino, Odesa pa se ni uvrstila v ožji izbor.

Kot poroča AFP, je dosežek za Savdsko Arabijo velikega pomena, saj letnica 2030 sovpada s ključnim mejnikom razvojnega programa savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana za diverzifikacijo državnega gospodarstva in kulture. Pred tem je državi uspelo pridobiti tudi organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2034.

Kandidatura Savdske Arabije za gostovanje svetovne razstave je sicer naletela na številne kritike zaradi domnevnih obsežnih kršitev človekovih pravic v državi. Več nevladnih organizacij je na BIE prejšnji teden naslovilo odprto pismo s pozivom, naj Savdski Arabiji ne omogoči organizacije tako pomembnega mednarodnega dogodka. Savdijci očitke zavračajo.

Expo 2020, ki se je zaradi pandemije covida-19 zamaknil, je gostil Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Expo 2025 bo v japonski Osaki, Slovenija pa se bo na njem predstavila na skupnem paviljonu v sklopu objektov organizatorja.