Skupen načrt

Našli listek z napotki za umor 16-letnice

R.T.
28. 11. 2023, 19.42
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 21.09
Deli članek:

15-letnika sta izdelala podroben načrt, kako umoriti 16-letno Brianno Ghey iz Manchestra. Načrt sta po prepričanju policije in tožilstva izpeljala. Obtožena na sodišču zanikata očitke.

Cheshire Police
Brianna Ghey

Na sodišču v Manchestru so danes predstavili pogovore, ki sta jih imela februarja obtožena najstnika z območja Manchestra. Ker sta mladoletna, so ju na sodišču imenovali le z dekle X in fant Y. Dopisovala sta si z SMS sporočili in na družbenih omrežjih, v sobi obtožene pa so našli listek z načrtom umora.

Tožilka je na sodišču predstavila ključno dogajanje 10. in 11. februarja. Dekle X se je zmenilo za srečanje z Brianno in fantu X sporočilo, da je »navdušeno«, ko sta se dogovorila, kakšen nož bo prinesel naslednji dan. 11. februarja so se srečali okoli 14. ure v parku v Culchethu. Ob 15.06 je Brianna dekletu X na Snapchatu poslala sporočilo »Dekle X, kje si?«. Dekle X je na svojem Snapchatu takoj zbrisalo sporočilo. Po mnenju tožilstva se je umor pripetil prav v tem času. Ob 15.13 je mimoidoča poklicala interventno številko in prijavila, da je videla napad na neko žensko in napadalca, ki sta zbežala. Briana je umrla na kraju. Utrpela je številne vbode z nožem. Na kraju zločina so našli plastenke brezalkoholnih pijač, na katerih so bile sledi obtoženih. V bližnjem jašku so našli skrit Brianim telefon, na nadzornih kamerah, postavljenih na bližnjih ulicah, so videli obtožena najstnika.

Profimedia
Rože na kraju zločina.

V naslednjih dneh je dekle X Brianni poslalo sporočilu, v katerem se je vprašalo, zakaj ju je zapustila z nekim neznancem, če pa so bili zmenjeni. Tožilstvo je ocenilo, da gre za očiten poskus iskanja alibija. Policisti so dekle X in fanta Y aretirali 12. februarja. V spalnici obtožene so našli listke, na katerih si je delala različne zapiske o umoru Brianne, očitno pa je načrtovala še več grozodejstev. Med drugim je zapisala: »Daj jim alkoholno pijačo z uspavalnimi tableti, prereži grlo, razkosaj truplo, dele pospravi v vrečke za smeti«. V obtoženčevi sobi pa so našli njegova oblačila in nož, na katerih so bile biološke sledi umorjene Brianne, kot so kasneje potrdili v forenzični analizi.

Na zaslišanju na policijski postaji se je fant (delno) zlomil. Odgovornost je prevalil na dekle X, ki naj bi zabodla Brianno, sam pa naj bi se pred umorom le šalil, ko sta se pogovarjala, kako jo bosta mučila in ubila. Kasneje je podobno zgodbo natvezila še obtoženka, le da je ona kot »eksekutorja« označila fanta. Za tožilstvo sta oba kriva, saj sta skupaj načrtovala umor, ga izvedla in se nato dogovarjala, kako bi se izmaknila roki pravice oziroma preusmerila pozornost drugam. Sojenje se nadaljuje.