Po pogovoru z ministrico

"Osnovni" obešalnik za 565 evrov odnesel namestnika direktorja zaporov

Nataša Markovič in Barbara Pance
28. 11. 2023, 17.10
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 19.22
Deli članek:

Pazniki v zaporih prejemajo minimalno plačo, za obešalnik v pisarni novega namestnika generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pa so odšteli 565 evrov.

Sa.R.
Emanuel Banutai bo premeščen na drugo delovno mesto.

Manj kot 878 evrov neto je izhodiščna plača pravosodnih policistov, ki varujejo največje kriminalce v državi. Samo 300 evrov manj pa je Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) dalaza obešalnik v na novo opremljeni pisarni, v kateri sedi namestnik generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) Emanuel Banutai. Po informacijah spletnega portala preiskovalno.si gre za en kos v vrednosti 565 evrov! Po komaj štirih letih, odkar se je generalni urad uprave preselil v sedanje prostore ministrstva za javno upravo, ki so jih tedaj popolnoma obnovili in zapolnili z novim pohištvom, se je vodstvo kljub finančni in kadrovski podhranjenosti med zaposlenimi odločilo za nabavo nove opreme. Kot pojasnjujejo na Ursiksu, so opremili pisarno novozaposlenega namestnika generalnega direktorja, in sicer z osnovno opremo: manjkajočo mizo, predalnikoma, obešalnikom in montažo pohištva. Za vse skupaj so zapravili 2.515,49 evra z DDV. Posebej so za namestnika generalnega direktorja in vodje Sektorja za splošne zadeve kupili še »dve namizni svetilki v skupni vrednosti 183,22 evra z DDV«. Ker naj bi se v pisarnah, kot utemeljujejo, povečalo število zaposlenih, jim je pisarniške opreme preprosto zmanjkalo, zato so dodatke naročili pri istem dobavitelju, ki jim je prostore že prenovil ob vselitvi. »Pri nakupu gre za osnovno pisarniško opremo in ne kakršnokoli nadstandardno opremo,« so še zapisali v odgovoru.

Takšno opremljanje prostorov ni razveselilo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Za N1 je konec prejšnjega tedna poudarila, da o nakupu predhodno ni bila obveščena, saj Ursiks samostojno razpolaga s sredstvi. Dodala pa je, da pričakuje pojasnilo, saj imajo po avgustovskih poplavah na ministrstvu navodilo, da se morajo obnašati skrajno racionalno. Včeraj se je ministrica pogovorila z generalnim direktorjem Ursiksa Bojanom Majcnom, ta pa se je po poročanju N1 danes odločil, da Banutai ne bo več njegov namestnik, premeščen pa bo na drugo delovno mesto. Majcen se je strinjal z ministrico, da bi lahko bili nekateri posamični kosi pohištva, ne glede na dovoljene proračunske okvire, izbrani v cenejši različici.

Sašo Švigelj
Direktor Ursiksa Bojan Majcen.

Sindikalist Verk: Gre za iracionalni finančni ekshibicionizem

»Prav vsaka raba javnega denarja, ko gre za neko nadstandardno pisarniško opremo, je v času, ko državi primanjkuje več kot 10 odstotkov javnega denarja, ki je nujno potreben, da bi poravnali letošnje finančne obveznosti, milo rečeno, iracionalni finančni ekshibicionizem, ki bi se ga morali vzdržati. Gre za opremo pisarne namestnika generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki bi tudi sam moral vedeti, da je v svojih zahtevah po luksuzni opremi svoje pisarne enostavno pretiraval,« pa se je na zapravljivost v času, ko se uprava zaradi pomanjkanja zaposlenih v kazenskih ustanovah spopada tudi s pobegi in, kot smo izvedeli, kaotičnimi razmerami znotraj zaporov, ogorčeno odzval predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Bobo
Predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk je kritičen do direktorja slovenskih zaporov.

Droni preletavajo največji zapor na Dobu

Da je varnostno stanje v zaporih na minimumu, se dobro zavedajo tudi zaporniki. Pred časom se je tako paznikom že uspel izmuzniti zloglasni obsojenec za poskus umora Satan, ki so ga pred tedni prijeli v Nemčiji. Kot pravi Verk nimajo dovolj usposobljenih pravosodnih policistov, da bi varovali borce borilnih veščin. Zadnje čase zapor na Dobu obletavajo tudi brezpilotna letala oziroma droni. Kar štiri letalnike so pred nekaj dnevi zaznali med nadzorom okolice. Okoli polnoči so leteli v neposredni bližini zapora na Mirni, dva naj bi celo vstopila na območje zavoda. Dogodek so varnostniki prijavili, pri tem pa je ostalo. Zakaj se nihče ne odzove? 

Dostava droge?

Kot pravi Verk, z dronom lahko snemajo smeri pobega, lahko pa dostavljajo droge. Varnostniki sicer morajo pregledati okolico, preden spustijo zapornike na dvorišče, vendar pa vsakega grma ne pregledajo. Zapornikom tudi ne morejo prisluškovati, da bi dokazali dogovor o dostavi mamil, saj za to potrebujejo sodno odredbo. Če nad zaporom leti dron, je ena od možnosti tudi, da se posameznik pripravlja na pobeg. Dron je pred šestimi leti krožil in snemal tudi upor na Povšetovi. Odkrili so, da je bil v lasti prijatelja pripornika, ki je bil pobudnik protesta. Takrat je sindikalist Verk celo opozoril pravosodnega ministra na morebitne nevarnosti, kot so razstrelitev obzidja, raketiranje, streljanje in podobno, ter da bi bilo smiselno dopolniti načrt varovanja zapora.

Primož Lavre
Zapor na Dobu zadnji čas preletavajo droni.

Paznike bodo novačili z bombončki

Po dostopnih podatkih je bilo konec oktobra v okviru Ursiksa zaprtih 1542 oseb, zasedenost zavodov za prestajanje kazni zapora pa je bila kar 118-odstotna. Za zapornike skrbi okoli 560 pravosodnih policistov, tako rekoč en zaposleni na tri kriminalce. Potrebovali bi še najmanj sto paznikov, a prav nizke plače – po dvigu minimalne plače jim razliko do te doplačujejo – so glavni krivec za številne odhode in nezanimanje za delovno mesto pravosodnega policista, kot že nekaj časa opozarja prvi sindikalist. Stanje je kritično, saj je trenutna zasedenost v zaporih največja v zgodovini, pravosodnih policistov pa je iz dneva v dan manj.

Vse več izrednih dogodkov

Zahtevno, življenjsko nevarno in stresno delo tudi prispeva k številnim bolniškim odsotnostim in povečanemu obsegu dela pri ostalih kadrih. Pravosodni policist ima višjo plačo v trgovini kot v zaporu, še dodaja Verk. V zaporih se po naših informacijah povečuje število izrednih dogodkov, s tem tudi dodatne naloge za paznike, ki pa jih ne morejo izpolnjevati zaradi kadrovskega primanjkljaja. Tudi na ponavljajoče se razpise za delovna mesta se zaradi nizkega plačila ne prijavi dovolj kandidatov, smo še izvedeli. Dejstvo je, da se v štirih letih Majcnovega mandata ni nič premaknilo na bolje. Pazniki so še naprej podplačani, njegova direktorska plača, ki jo zasluži v udobju varne pisarne, pa znaša okoli 3000 evrov in je vesolje daleč od stanja njegovih podrejenih. Slab finančni položaj zaposlenih se posledično odraža v kaotičnih razmerah v zaporih. Po noveli zakona – sicer po scenariju, ki so se ga lotili v vojski – bodo novozaposlenim paznikom ponudili nagrado v določenem znesku za prvih pet let zaposlitve z obvezo, da bodo ostali v delovnem razmerju še dodatnih pet let. Koliko pravosodnih policistov bo neslo glavo na prodaj za, po naših informacijah, pičlih 200 evrov denarnih bombončkov, pa bomo še videli. Če ne bo prej dokončno počilo.

Bobo
Zapor na Dobu poka po šivih.

Za plače ni, za gostilno se najde

Medtem ko za plače in dodatke pravosodnih policistov ni dovolj denarja, pa tega očitno ne manjka za gostinske usluge, službene poti šefov in uslužbencev Ursiksa. Tako so sredi marca za zapitek v gostilni plačali 366,50 evra. Od marca do novembra letos so s službeno kartico direktorja plačali 1.282,98 evra. Za namene reprezentance pa so porabili slabih 26.000 evrov, glavnina je bila namenjena za nastanitev in prehrano novosprejetih pravosodnih policistov. Stroški službenih poti generalnega direktorja in namestnikov generalnega direktorja so lani znašali 1.603,12 evra. »Službene poti uslužbencev Ursiksa so posledica načina delovanja Evropske unije, saj se direktorji in službe zaporskih uprav držav članic EU zelo redno sestajajo, kar pomeni relativno visoke stroške Ursiksa, del stroškov projektov, ki tečejo v okviru Ursiksa, pa se financira iz kohezijskih sredstev EU. Vsekakor pa ni vsaka pot v tujino nujna, a vendar sem prepričan, da pri številu udeležencev pretiravajo prav na vseh ministrstvih, zato tudi Ursiks ne more biti neka izjema,« je komentiral sindikalist Verk.