Z letalom iz Ljubljane

Na tretjem razpisu se ponujata zanimivi destinaciji

G.G./STA
28. 11. 2023, 17.08
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 17.19
Deli članek:

Zaključen je tretji javni razpis, s katerim so vabili letalske prevoznike, da izboljšajo povezljivost Slovenije.

Profimedia
Bo odslej let v Madrid možen tudi z brniškega letališča?

Tokratna interesenta sta bolj zanimiva. Ministrstvo za infrastrukturo je prejelo vlogi norveškega letalskega prevoznika Norwegian Air in španskega prevoznika Iberia Airlines. Prvi bi omogočal lete med Ljubljano in Koebenhavnom, drugi pa med Ljubljano in Madridom. 

Da bo poleti prihodnje leto na slovenski trg vstopil norveški nizkostroškovni letalski prevoznik Norwegian, četrta največja tovrstna letalska družba v Evropi, je sredi meseca poročal portal EX-YU Aviation. Lete med slovensko in dansko prestolnico je nazadnje zagotavljal propadli prevoznik Adria Airways, so takrat spomnili na portalu.

Norveški prevoznik, druga največja letalska družba v Skandinaviji, je že leta 2016 omenjal možnost prihoda v Slovenijo, letos poleti pa je začel leteti v Skopje. Pred tem je vstopil že na letalske trge Hrvaške, Kosova in Črne gore

Ministrstvo je tretji javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije, za kar je v letih 2023, 2024 in 2025 skupno na voljo 16,8 milijona evrov subvencij, objavilo konec oktobra. Kot so pojasnili na ministrstvu, mora komisija za dodelitev pomoči vlogi pregledati in ugotoviti, ali izpolnjujeta pogoje. Komisija bo vlogi odprla v roku 15 dni od poteka roka za vložitev vlog, tj. najkasneje do 12. decembra.

Izplen prvih dveh razpisov sta povezavi z Luksemburgom (Luxair), ki se že izvaja, in z Rigo (Air Baltic), ki bo stekla s poletnim voznim redom prihodnje leto.