Rafaelle Imperiale

Italijanski mafijec med sojenjem državi podaril lasten otok

J.V.
28. 11. 2023, 16.30
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 16.38
Deli članek:

Devetinštiridesetletnik si je otok pred Dubajem v Združenih arabskih emiratih nabavil za več milijonov evrov, ki jih je zaslužil med kriminalno dejavnostjo.

Profimedia
Imperiale je Italiji odstopil Tajsko, enega od 300 otokov tako imenovanega Svetovne otočja, ki nastajajo v obliki zemljevida sveta pred Dubajem.

Eden od vodilnih članov italijanske Camorre Rafaelle Imperiale je italijanskim oblastem predal svoj lastni otok v Perzijskem zalivu, na katerem se je dolgo skrival roki pravice. Na begu je bil od leta 2016, v Dubaju so ga prijeli avgusta pred lani in v Italiji postavili pred sodišče. Na zatožni klopi v Neaplju mu družbo delajo še: Bruno Carbone, Corrado Genovese in Daniele Ursini.

Obeta si milejše kazni

Novico o predaji otoka je včeraj med sojenjem sporočil namestnik neapeljskega tožilca Maurizio De Marco. Ob tej priliki je tožilec sodnici Marii Luisi Miranda predočil dva rokopisa, s katerimi Imperiale utemeljuje svojo odločitev. Devetinštiridesetletni mafijec si je otok pred Dubajem v Združenih arabskih emiratih nabavil za več milijonov evrov, ki jih je zaslužil med kriminalno dejavnostjo, zdaj pa si s tem manevrom obeta milejše kazni.

V lasti imel tudi dva ukradena Van Gogha

Imperiale, med svojimi znan tudi kot Van Goghov šef, ker si je lastil dve ukradeni mojstrovini nizozemskega mojstra, je Italiji odstopil Tajsko, enega od 300 otokov tako imenovanega Svetovne otočja, ki nastajajo v obliki zemljevida sveta pred Dubajem. Gradnja se je pričela leta 2003, v letih 2007 in 2008 pa je izvajanje prekinila finančna kriza. Več kot polovico otokov so potem prodali zasebnim investitorjem in na večini še vedno ni znakov življenja.