Magnituda 2.7

Potres v bližini Krškega, čutili so ga tudi v Zagrebu in Mariboru

J.V.
28. 11. 2023, 19.15
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 21.45
Deli članek:

Tla so se stresla ob 19. uri. Za jedrsko elektrarno Krško je takšen potres neznaten pripetljaj, narejena je tako, da bi brez posledic zdržala tudi močan potres z magnitudo 7 ali 8.

Arso
Epicenter potresa je bil v bližini Krškega.

Danes ob 19.00 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,7 v bližini Krškega. Epicenter je bil pet kilometrov vzhodno od Krškega, čutili so ga števili Posavci, tresenje pa so zaznali tudi v hrvaški prestolnici.

Na spletni strani Agencije RS za okolje (Arsa) so v prve pol ure po potresu zabeležili skoraj 700 obvestil občanov iz občin Brežice in Krško. "Gre sicer za potresno bolj izpostavljeno območje," je za STA dejal Andrej Vuga iz Arsa. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Mnogi na spletni strani Evropskega mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) poročajo o bobnenju, ki je spremljalo tresenje tal. "Slišalo se je bobnenje, kot bi tovornjak šel mimo," je zapisala priča iz Bregane na Hrvaškem. Priča iz Brežic poroča, da se so se v kuhinji stvari tresle kakšnih 10 sekund. V naselju Curnovec se je "zazibala hiša". V Senovem se je "mal kavč zamajal". Iz Senovega poročajo, da je bil potres "kratek in silovit".

EMSC
Epicenter potresa je bil pet kilometrov vzhodno od Krškega.