Izletniška pot

Zahtevnejša sanacija hudournika v Žusterni

Nataša Hlaj
28. 11. 2023, 20.35
Deli članek:

Sanacija hudournika na delu Izletniške poti v Žusterni je zahtevnejši poseg, kot so sprva predvidevali. Ker kanal sega tudi do osem metrov globoko, to predstavlja nevarnost pri gradbenih delih, zato so morali opraviti geotehnične raziskave zemljine. Brez teh projektant ne more podati končne gradbene rešitve.

Nataša Hlaj
V začetku meseca je podjetje VGP Drava vzpostavilo obvod padavinskih voda, s čimer je preprečilo poplavljanje spodnjih objektov.

Spomnimo, da so obilne padavine zadnjih mesecev povzročile erozije brežin in vdor zemljišča ter pločnika, ob tem pa se je zaradi dotrajanih cevi posedel tudi del kanaliziranega hudournika pod cestiščem. Njegov upravljavec, direkcija za vode, je konec prejšnjega meseca začel nujna ureditvena dela.

Na koprski občini pojasnjujejo, da so geomehanske raziskave, natančneje vrtine in terenske meritve, v sklepni fazi. Zaključene so tudi stabilnostne in geostatične analize. V pripravi je izdelava geotehničnega načrta, ki bo podlaga za zaključek projekta sanacije hudournika.

Gradbinci bodo sanacijska dela kmalu nadaljevali in jih zaključili decembra. Na občini tako zanikajo navedbe, da se v prihodnjih mesecih na gradbišču ne bo nič dogajalo. »Dokončna sanacija se bo predvidoma začela še v tem mesecu,« zagotavljajo. Na tem območju še vedno velja popolna zapora prometa. Domačini so upali, da bodo v vmesnem času, ko tam zaradi raziskav ne potekajo dela, odprli cestno povezavo, a na občini pravijo, da to ni mogoče.

Dvakrat poplavljen, a odslej naj ne bi več bil

V začetku meseca je podjetje VGP Drava vzpostavilo obvod padavinskih voda, ki so pritekale v hudournik v cev meteorne kanalizacije, s čimer je preprečilo poplavljanje spodnjih objektov. Eden od tamkajšnjih stanovalcev opozarja, da kljub nekaterim že opravljenim delom ob vsakem večjem deževju voda še vedno poplavlja pred njegovo hišo.

»Po naših informacijah se je to spodnjemu stanovalcu Izletniške poti zgodilo dvakrat. Žal smo bili v drugi polovici oktobra dvakrat deležni intenzivnih padavin, ko se je voda prelivala iz poškodovane cevi hudournika na ulico in poplavila stanovanjske objekte,« ugotavljajo na občini.

Upal je, da bodo nad njegovo hišo interventno povišali zid pri avtobusni postaji, da ne bi vsakič imel vode pred vrati. V občini pravijo, da je voda poplavila v času intenzivnih padavin, še preden so vzpostavili obvod padavinskih voda poškodovane cevi hudournika. »Po teh poplavah smo zid začasno zvišali z lesenimi deskami in vrečami s peskom. Po sanaciji hudournika se padavinske vode predvidoma ne bodo več prelivale čez zid,« so prepričani na občini.