Začasno ročno glasovanje

Sumijo na »tehnično napako«, ki pa še ni potrjena! Danes glasovalne naprave delujejo normalno

G.G.
23. 11. 2023, 16.00
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 19.28
Deli članek:

Po včerajšnjem zapletu z glasovanjem v državnem zboru, ko je bila nepričakovano sprejeta »komunistična« dopolnitev SDS in NSi o usklajevanju socialnih transferjev, se še ugotavlja, ali je pri glasovanju prišlo do tehničnih napak.

Sašo Švigelj
Bojan Sajovic (levo) je prepričan, da je šlo za tehnično napako. Poslankam in poslancem Svobode v povsem zaupa.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes popoldne dejala, da so bile zaznane »določene nepravilnosti«. Tehnična napaka naj bi bila v tem, da je strojna oprema (hardware) rezultat glasovanja točno zabeležila, programska oprema (software), »kar se prikaže na ekranu«, kot je dejala predsednica DZ, pa tega ni zabeležila oziroma je rezultat glasovanja napačno zabeležila. Dodala je, da si nihče ne želi, da bi se to dogajalo, a da je tehnika včasih neodvisna od človeškega faktorja.

Čeprav je vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic to predstavljal kot dejstvo, strokovne službe tega še niso dokončno in uradno potrdile. Tudi generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar je potrdila, da se trenutno izvaja neke vrste »forenzična preiskava« glasovanja, saj je možno, da je prišlo do odstopanj.

Skratka, zadeva se po njenih besedah proučuje, pri čemer Zore Tavčar upa, da bo vse čim prej pojasnjeno. Glasovalne naprave so danes že testirali in so delovale normalno, seja državnega zbora pa se nadaljuje. Niso pa jih na kakršenkoli način popravljali. Zato odgovorov na to, kaj se je včeraj dogajalo, še ni, je potrdila. Klakočar Zupančič je ob tem dodala, da so v izogib tega, da se včerajšnja drama ne bi ponovila, danes glasovali z dvigom rok, jutri pa se bo znova glasovalo elektronsko.

Levičarska poteza SDS in NSi

Marko Vavpotič
/


Poslanec Svobode Aleksander Prosen Kralj je spomnil na domnevno podoben primer napake: »Ne vem točno, ali je bilo na Danskem, Nizozemskem ali Norveškem. Kozmični dež je dokazano povzročil sistemsko napako v glasovanju, ko so vzporedno glasovali digitalno in fizično.«

Ponovimo, kaj se je dogajalo v sredo zvečer. Pričakovati je bilo, da bo vladajoča koalicija ovrgla amandma opozicije o 100-odstotni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024 in ne v višini 70 odstotkov, kot je predlagala koalicija. Če pustimo ob strani socialno čutno ali levičarsko potezo SDS in NSi, ki bi morala razbesneti gospodarstvo in desno usmerjene volivce, našla pa je podporo pri poslancu Levice Mihi Kordišu in od Svobode odpadli Mojci Šetinc Pašek, bi moral biti izid glasovanja formalnost. Izkazalo pa se je, da se je preveč poslancev koalicije vzdržalo. Na koncu so izglasovali dopolnilo s 34 glasovi za in 28 proti.

Zakaj?  V Levici naj bi se dogovorili, da se bodo glasovanja vzdržali, kar še ne bi moglo vplivati na sprejetje amandmaja. Več poslancev Svobode je za tem trdilo, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani. Poslanec Svobode Miha Lamut je na primer dejal, da je glasoval proti amandmaju, a da je na izpisku glasovanja videti, kot da ni glasoval, je prvi poročal spletni portal 24ur.com.

Ali bo prišlo do morebitnega ponovnega glasovanja o omenjenem amandmaju ali kakšnega drugega koraka, še ni jasno. Strokovnjaki morajo namreč najprej potrditi, ali je dejansko prišlo do napake.