Usklajevanje socialnih transferjev

Tehnična napaka ali diletantstvo koalicijskih poslancev?

J.V.
23. 11. 2023, 08.35
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 15.03
Deli članek:

Saga se v državnem zboru nadaljuje danes od 12. uri. Časovnica nadaljnjega potrjevanja proračunskih dokumentov je za zdaj nejasna.

Marko Vavpotič
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič

Poslanci so včeraj sprejeli amandma opozicije in v nasprotju z načrti vlade potrdili 100-odstotno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024. V skladu s predlogom koalicije bi se morali socialni transferji uskladiti v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin. Na drugi strani sta opozicijski SDS in NSi vložili amandma na zakon o izvrševanju proračunov, v skladu s katerim bi se socialni transferji še naprej usklajevali v višini 100 odstotkov. Nihče ni niti pričakoval niti predvideval, da bi bil ta opozicijski amandma sprejet, a sta ga podprla tudi dva koalicijska poslanca, medtem ko so nekateri drugi, kot se je izkazalo, preveč njih, glasovanja vzdržali.

Poslanci Svobode so po glasovanju o amandmaju navedli, da je po njihovem mnenju prišlo do tehnične napake pri glasovalnem sistemu in so zahtevali forenzično preiskavo, poroča MMC. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je po krajši prekinitvi seje in sestanku z vodji poslanskih skupin navedla, da glede na dotlej zbrane podatke tehnične napake niso zaznali. A so poslanci Svobode vztrajali pri navedbah, da številne njihove glasovalne naprave niso delovale pravilno, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani.

Po posvetu z vodji poslanskih skupin je predsednica DZ sporočila, da je treba opraviti dodatna testiranja glasovalnih naprav, za kar je potrebno nekaj časa. Zato je prekinila sejo in dejala, da jo bodo nadaljevali danes ob 12. uri. Več virov N1 sicer meni, da je potrditev amandmaja opozicije posledica nezadovoljstva več koalicijskih poslancev z zgolj 70-odsotno uskladitvijo socialnih transferjev z inflacijo, ker pa se v največji vladni stranki niso prešteli, so menili, da njihovi glasovi ne bodo odločilno vplivali na rezultat.

Danes zaznali tehnično napako, ki je včeraj niso?

Iz DZ so danes sporočili, da je pri odločanju o omenjenem dopolnilu prišlo do dvoma v pravilno delovanje glasovalnih naprav. Po prekinitvi seje, vmesnem testiranju glasovalnih naprav, posvetu z vodij poslanskih skupin in ponovnem pregledu glasovalnih naprav, je bila ugotovljena tehnična napaka, zato je predsednica DZ sejo prekinila, pojasnjujejo v DZ. 

Kot je za N1 danes dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, je bila na sestanku vodij poslanskih skupin pri predsednici državnega zbora, ki se je odvijal okoli polnoči in se ga je udeležil tudi vodja računalniških procesov v državnem zboru, ugotovitev Gibanja Svoboda o tehnični napaki potrjena. Hardware (strojna oprema) naj bi rezultat glasovanja točno zabeležil, software (programska oprema) pa ga je napačno prenesel. "V poslanski skupini Svoboda smo bili od vsega začetka prepričani, da gre za napako. Svojim poslankam in poslancem zaupam v celoti, drug drugega spoštujemo, držimo se dogovorov," je za N1 dejal Sajovic.

Vodja poslancev SDS Jelka Godec je takšne navedbe označila za neresnične in poudarila, da dokončno ni bila ugotovljena še nobena napaka. Spomnila je, da se bodo vodje poslanskih skupin danes še sestali na delovnem posvetu, kjer bodo razčiščevali sredino večerno dogajanje. Kot je še opozorila, so se vodje poslanskih skupin že v sredo dogovorili, da pred zaključkom posveta ne bodo dajali izjav, zato vse izjave vidi kot "neverodostojne in nepotrebne" ter zgolj razburjanje javnosti.

Po zapletu poslanci danes glasujejo z dvigom rok

Ob nadaljevanju rednega plenarnega zasedanja so poslanci opoldne z dvigom rok najprej izvolili komisijo za tajne volitve, nato so na tajnem glasovanju izbrali člane državnotožilskega sveta. Časovnica nadaljnjega potrjevanja proračunskih dokumentov in same seje pa bo bolj jasna po sestanku vodij poslanskih skupin.