Podjetniki leta

Izbrali najboljša dolenjsko-posavska podjetja

Mihael Korsika
27. 11. 2023, 22.15
Deli članek:

Na Dolenjskem listu so v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, GZS Posavsko gospodarsko zbornico in s strateškim partnerjem Prvo bonitetno agencijo – EBONITETE.SI izbrali najboljša dolenjsko-posavska podjetja v letu 2022.

Krka
Med velikimi podjetji je dolenjsko-posavsko podjetje leta postala novomeška Krka, ki namerava močno povečati svojo proizvodnjo.

V akciji, s katero so želeli pri Dolenjskem listu povečati prepoznavnost regijskega gospodarstva, izpostaviti dobra podjetja v jugovzhodni Sloveniji in Posavju ter dati spodbudo podjetniški naravnanosti v regiji, je strokovna komisija na podlagi analize kazalnikov uspešnosti poslovanja, ki so jo za podjetja s sedežem v jugovzhodni Sloveniji in Posavju pripravili v Prvi bonitetni agenciji – EBONITETE.SI, določila zmagovalce po kategorijah, vezanih na velikost podjetja, bralci pa so izbirali podjetje, ki je najboljše po njihovem mnenju.

Več kategorij

V kategoriji mikro in majhnih podjetij je zmagovalec Oftalmo, Očesni center Preskar, zasebni medicinski center zakoncev Petra in Andrejke Preskar. Sedež podjetja je v Novem mestu, svoje storitve pa nudijo tudi v poslovalnicah po Sloveniji: v Ljubljani, Ribnici in Kočevju. Majhna ekipa leta 2005 ustanovljenega podjetja je rastla, tako kot se je širila njihova dejavnost, in danes, ko so že polnoletni, šteje 24 zaposlenih: pet zdravnikov oftalmologov, pet optometristov ter optike, medicinske sestre ...

Komisija je v kategoriji srednje velikih podjetij izbrala družbo Willy Stadler iz Krškega, ki spada med vodilne svetovne ponudnike delno ali popolnoma avtomatiziranih naprav za ločevanje in reciklažo odpadkov. Njihovi sortirni sistemi so zmogljivi in izjemno učinkoviti, na kar se zanašajo stranke po vsem svetu. Sedež podjetja je v Nemčiji, leta 1997 pa so proizvodni obrat odprli tudi v Krškem, kjer je bilo na začetku pet zaposlenih, danes pa jih je že 185. V zadnjih letih zaznavajo rast prihodkov, lani so znašali rekordnih 42,3 milijona evrov.

Med velikimi podjetji je dolenjsko-posavsko podjetje leta postala novomeška Krka, mednarodna farmacevtska poslovna skupina, ki se po finančnih in drugih kazalnikih uvršča v sam svetovni vrh generičnih farmacevtskih družb. Njena ključna konkurenčna prednost je vertikalno integrirani poslovni model, ki ji omogoča celovit nadzor nad ustvarjanjem vrednosti in povečuje njeno odpornost, skupina pa je lansko poslovno leto končala s številkami, ki jih lahko ocenjujemo s superlativi – rekordno prodajo v vrednosti 1 milijarde 717,5 milijona evrov in čistim dobičkom v višini 363,7 milijona evrov.

Izbor bralcev

Za dolenjsko-posavsko podjetje leta po izboru bralcev so bralci Dolenjskega lista in spletnega portala Dolenjskilist.si izbrali Reset pivovarno iz Brežic, mlado podjetje, ki je v nekaj letih obstoja postalo pomemben del trga tako imenovanega craft piva v Sloveniji. Njihova piva lahko najdete v okoli 150 gostinskih lokalih po vsej Sloveniji, nekaj malega izvozijo tudi na Hrvaško in v Italijo. Letos bodo proizvedli približno 160.000 litrov piva, kar je za mlado pivovarno lepa številka.