Kibernetski napad

V HSE zanikajo poročanje TV Slovenija o zahtevi po milijonski odškodnini

J.V.
27. 11. 2023, 19.40
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 07.10
Deli članek:

Razmere v Holdingu Slovenskih elektrarn naj bi bile po hekerskem vdoru skrb vzbujajoče. V HSE poročanje TV Slovenija zanikajo.

Bobo
Sklica izredne seje nadzornega sveta ne bo, se bodo pa v kratkem na rednem sestanku sestali nadzorniki.

Medtem ko skupina HSE zagotavlja, da se kibernetski napad na njene informacijske sisteme uspešno razrešuje, TV Slovenija poroča, "da imamo večjo zgodbo, kot se zdi na prvi pogled, kot kaže, ostajajo razmere v HSE skrb vzbujajoče"

Danes naj bi tako zaposleni ostali doma, neuradno pa je po informacijah TV Slovenija v družbo prispel milijonski odkupninski zahtevek, Dravske elektrarne pa naj bi upravljali ročno. Predsednica nadzornega sveta Nevenka Hrovatin je v telefonskem pogovoru za nacionalko zatrdila, da sklica izredne seje nadzornega sveta ne bo, se bodo pa v kratkem na rednem sestanku sestali nadzorniki. Domnevne zahtevane odkupnine ni želela komentirati.

Na Holdingu Slovenske elektrarne so za N1 zanikali poročanja TV Slovenija, da naj bi od hekerjev prejeli zahtevek za milijonsko odkupnino. V HSE so ob tem še navedli, da je bila v delovni proces danes vključena že večina zaposlenih. 

Že popoldne so sporočili, da ključni sistemi za obratovanje elektrarn in trgovanje delujejo, da je povezava z Elesom vzpostavljena, analiza in diagnostika dogajanja v preteklih dneh pa sta še v teku, pri čemer sodelujejo s policijo in uradom vlade za informacijsko varnost.

V vladnem uradu za informacijsko varnost so se odločili, da država zaenkrat ne bo razglasila stanja povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov. Direktor urada Uroš Svete pa je danes povedal, da skupina HSE ob kibernetskem incidentu deluje transparentno in je v stalni komunikaciji z deležniki kibernetske varnosti v Sloveniji.

Pri kibernetskem napadu na HSE, ki se je zgodil prejšnji teden v noči na četrtek, je po prvih podatkih prišlo do vdora v poslovni sistem in zaklenitve nekaterih datotek. Po zagotovilih pristojnih proizvodnja električne energije v državi zaradi dogodka ni ogrožena.