Nogomet

Prva pripravljalna tekma Slovenije bo proti ZDA

M.G./STA
27. 11. 2023, 19.22
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 19.32
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sklopu priprav za evropsko prvenstvo v Nemčiji v prvi polovici prihodnjega leta odigrala niz prijateljskih tekem. Prva bo na sporedu 20. januarja v Ameriki.

Martin Metelko
Slavje naših nogometašev na tekmi proti Kazahstanu.

Tekma proti ZDA bo po ocenah NZS za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na nastop na velikem turnirju. Slovenija je namreč pred tednom dni z zmago proti Kazahstanu na zadnji tekmi kvalifikacij potrdila svoj prvi nastop na velikem tekmovanju po svetovnem prvenstvu leta 2010.

Ravno na mundialu v Južnoafriški republiki sta sicer reprezentanci ZDA in Slovenije odigrali prvi medsebojni dvoboj. Na tekmi, ki si jo je po dramatični končnici zapomnil marsikateri slovenski ljubitelj nogometa, je Slovenija povedla z 2:0, v drugem polčasu pa je Američanom uspelo izenačiti.

S tem izidom so se Američani tudi s pomočjo ugodnega izida v zadnjem krogu pred Slovenijo uvrstili v nadaljevanje tekmovanja.

Drugič pa sta se reprezentanci pomerili na prijateljski tekmi dobro leto po tem. Na srečanju v Stožicah 15. novembra 2011 so bili boljši gostje pod takratnim vodstvom Jürgena Klinsmanna.

Slovenija bo prvič zaigrala v Združenih državah Amerike, ameriška nogometna zveza pa je kot prizorišče izbrala stadion Toyota Field v San Antoniu v zvezni državi Teksas. Ker tekma ne bo odigrana v uradnem terminu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), bo imel slovenski selektor Matjaž Kek za tekmo v San Antoniu na voljo igralce, ki bodo imeli v januarju zimski premor, so zapisali pri NZS.