Koper

Sojenje za ugrabitev in izsiljevanje Izolčana se bo pričelo januarja

Sijan Pretner
27. 11. 2023, 18.40
Deli članek:

Sojenje zaradi ugrabitve in izsiljevanja Izolčana se bo na koprskem sodišču začelo predvidoma januarja. Na zatožni klopi bosta sedela dva obtožena. Geri Mladenovu, ki je krivdo za očitke tožilstva zanikal že sredi poletja, se bo pridružil Slavko Dimitrijević. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje izsiljevanja.

Sijan Pretnar
Gera Mladenov (med pravosodnima policistoma) naj bi Izolčana skupaj s Slavkom Dimitrijevićem in še neznanim sostorilcem izsiljeval za vrtoglave vsote denarja. Oba obtožena krivdo zanikata.

»Ne priznam. Nisem kriv ničesar,« je pred dnevi na koprskem okrožnem sodišču Slavko Dimitrijević, srbski državljan, ki živi v Dekanih in dela pri slovenskem prevozniškem podjetju, odgovoril sodnici Tatjani Pavlovec. Koprsko tožilstvo je proti Dimitrijeviću vložilo neposredno obtožnico, v njej mu očita kaznivo dejanje izsiljevanja, ki naj bi ga zagrešil skupaj z Gero Mladenovom, srbskim in bolgarskim državljanom, ter še neznanim storilcem. Mladenov je v priporu od januarja, ko naj bi po obtožnici ugrabil Izolčana Dejana K. Koprsko tožilstvo je že v obtožnici proti Dimitrijeviću predlagalo sodišču, da postopek združi s tistim proti Mladenovu. Ta je že avgusta sodnici Tatjani Pavlovec odgovoril, da krivde za očitana kazniva dejanja ne prizna. Sodnica je postopka po tem, ko krivde ni priznal niti Dimitrijević, združila in napovedala, da se bo sojenje začelo januarja.

Porinil ga je v porscheja in odpeljal

Mladenov naj bi, kot smo poročali, sredi januarja v Izoli v svoje vozilo znamke Porsche Cayenne koprske registracije strpal Dejana K., ki je bil v Izoli ravno sredi prodaje stanovanja, in ga, skupaj s pajdašem, odpeljal v neznano. Policisti so kmalu dobili sporočilo, da naj bi nekdo Izolčana ugrabil, saj naj bi imel pri sebi »panik tipko«. Detektivu, ki ga je najel, je tako sporočil, da je v nevarnosti, on pa je to prijavil policistom. 

Ko so policisti opazili porscheja, v katerem naj bi bil ugrabljeni, voznik ni hotel ustaviti. Med vratolomnim begom naj bi divjal tudi s hitrostjo 200 kilometrov na uro. Pri Škofijah, blizu meje z Italijo, naj bi iz avta najprej izpustil svojega pajdaša, ki je pobegnil, nato pa še Izolčana. Mladenov je nato zapeljal na neprehodno pot, kjer so ga policisti aretirali.

Obramba predlagala izločitev dokazov

Na predobravnavnem naroku je obramba Mladenova, ki je imel na istem naslovu kot Izolčan registriran s. p. za pretovarjanje, predlagala izločitev dokazov. Gre za dokaze, ki so jih koprski kriminalisti zbirali, še preden se je zgodila ugrabitev, pri tem pa naj bi uporabljali tudi prikrite ukrepe. Sodnica je deloma ugodila obrambi in izločila eno od poročil o tajnem opazovanju, odločitev pa so potrdili tudi višji sodniki.

Primorske novice
Pri Škofijah, blizu meje z Italijo, naj bi iz avta najprej izpustil svojega pajdaša, ki je pobegnil, nato pa še Izolčana.

V ozadju dramatičnega dogajanja naj bi bili neporavnani računi med vpletenimi. Po eni od plati te zgodbe naj bi imel Izolčan neporavnane račune z nekdanjim poslovnim partnerjem iz Italije, ki naj bi mu dolgoval zajeten kup denarja, Mladenov pa naj bi mu ponudil pomoč pri izterjavi. A čeprav pri tem s pomagači ni bil uspešen, naj bi od Izolčana terjal več sto tisoč evrov. Zaradi groženj in ustrahovanja naj bi konec lanskega leta Dejan K. poiskal pomoč pri kriminalistih.

Grozili naj bi mu celo s Siciljanci

Izsiljevali naj bi ga že od septembra 2021 in od njega z grožnjami zahtevali denar. V njegovi pisarni naj bi denimo na mizo položili tri pištole, eden naj bi mu orožje uperil v glavo, in zahtevali več kot sto tisoč evrov. V strahu naj bi jim Izolčan izročil polovico zahtevanega zneska, nekaj dni pozneje pa še preostanek. Pozneje so od njega zahtevali še več denarja. Ker ga ni imel, so ga odpeljali v kamnolom, kjer jim je predal še več deset tisoč evrov. Ustrahovali so ga, češ da je tam pokopanih že več ljudi, ki so preveč govorili. Od Izolčana so še kar zahtevali denar, grozili naj bi mu celo s Sicilijanci in ga prepričali, da jim je izročil večje zneske, grožnje in zahteve pa se niso ustavile.

Obramba obtoženega Mladenova je sredi poletja predlagala, da na sojenju zaslišijo številne priče in pregledajo dokaze, s katerimi bi potrdili zagovor obtoženega in njegov odnos z oškodovancem. Predlagali so tudi rekonstrukcijo dogajanja v Izoli in postavitev izvedenca medicinske stroke, ki bi pojasnil, kakšne poškodbe je sploh utrpel Dejan K., ki trdi, da ga je Mladenov, ko ga je ugrabil, tepel po glavi. Po predlogih obrambe naj bi imel Mladenov z Izolčanom, ki naj bi ga kriminalisti preiskovali zaradi več kaznivih dejanj, poslovni odnos. Preden so se njuni odnosi skrhali, naj bi skrbel za njegovo varnost. Nasprotovali so tudi izločitvi javnosti, ki jo je predlagal oškodovančev odvetnik, češ da ni treba skrivati njegovih poslov.