Študentska pomoč

Ruski študenti prosijo vrstnike, naj donirajo svoje vape za pomoč ruski vojski

M.G.
27. 11. 2023, 18.06
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 21.45
Deli članek:

Domoljubni študentski vojaški klub Falcon na ruski univerzi v Samari zbira vape in postavlja škatle po kampusu; vse za pomoč ruski vojski.

ВПК «Волонтёры в погонах» (VKontakte/VK.com)
Priredba slavnega ruskega letaka "Nyet" za kampanjo za zbiranje rabljenih elektronskih cigaret za potrebe vojske. Na letaku piše "1 e-cigareta = 1 napad z dronom na sovražnika".

Vojna med Rusijo in Ukrajino traja že dolgo in terja ogromno sredstev, zato se obe strani poslužujeta vseh možnih prijemov, ki bi kakorkoli pomagali v boju proti nasprotni strani. Tako so se pripadniki domoljubnega študentskega kluba Falcon, ki delujejo na ruski univerzi v Samari odločili, da organizirajo kampanjo zbiranja rabljenih vapov od študentskih vrstnikov, saj je nekatere njihove sestavne dele mogoče preoblikovati in jih uporabiti pri izdelavi brezpilotnih letal za rusko invazijo na Ukrajino.

Za promocijo so uporabili znan ruski letak "Nyet", ki je državljane spodbujal k zavračanju alkohola, le da so tega sedaj preoblikovali za lastne potrebe. V novi različici letaka piše "1 e-cigareta = 1 napad z dronom na sovražnika".

Skupina je dejala, da so z zbiralno akcijo začeli, ko so se na njih obrnili ljudje, ki sodelujejo v posebni vojaški operaciji, kakor Rusija opisuje svojo vojno proti Ukrajini. Vojska menda lahko s pridom uporabi zlasti elektronska vezja in baterije, ki so v elektronskih cigaretah.

Skupina sicer deluje že od leta 2008, ko jo je ustanovil vojaški oddelek univerze, od začetka ofenzive februarja 2022 pa aktivno zbirajo predmete za ruske enote, vključno z okvarjenimi mobilnimi telefoni, štedilniki za kampiranje, oblačila in  hrano.

Obe strani sicer uporabita vse kar jima pride pod roke in vse kar lahko s pridom uporabita. Tako Ukrajina denimo izdeluje orožja za lažne vabe, da Rusi zapravijo drago orožje, da sestrelijo te vabe in pa uporabljajo rabljene ruske naftne sodčke za izdelavo lažnih radarskih reflektorjev.

Rusija in Ukrajina prav tako pospešujeta lastno domačo proizvodnjo orožja, s čimer poskušata zmanjšati svojo odvisnost od donacij ali nakupa orožja iz drugih držav, kar še posebej velja za Ukrajino, ki je popolnoma odvisna od pomoči z zahoda.