Znana praksa

Izraelu očitajo kraje organov mrtvih Palestincev

J.V.
27. 11. 2023, 17.20
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 18.53
Deli članek:

Nevladna organizacija Euro-Med Human Rights Monitor s sedežem v Ženevi izraelsko vojsko obtožuje kraje organov mrtvih Palestincev v Gazi in poziva k mednarodni preiskavi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nevladniki trdijo, da imajo dokaze, kako so izraelske sile iz bolnišnic Al-Shifa in Indonezijske bolnišnice v Gazi zaplenile na desetine trupel. Četrta ženevska konvencija iz leta 1949, ki je Izrael sicer ni ratificiral, od vojakov zahteva, da spoštujejo dostojanstvo mrtvih.

Izrael naj bi hranil posmrtne ostanke več kot 400 Palestincev. Nekateri menijo, da je to kaznovalna praksa, s katero družinam umrlih odrekajo možnost pokopa, ki v islamu velja za enega najpomembnejših verskih obredov in ima globok kulturni in duhovni pomen. 

Tovrstni očitki o zadrževanju trupel Palestincev sicer na Izrael letijo že dolgo. Organi kot so srce, jetra in ledvice končajo v raziskavah na izraelskih univerzah ali so presajeni v telesa izraelskih bolnikov. Izrael naj bi sicer veljal za eno največjih središč svetovne trgovine s človeškimi organi.