Veselo vzdušje

Po sledeh prazničnih sejmov v naši bližini, ki se jih izplača obiskati

Polona Krušec
27. 11. 2023, 17.25
Deli članek:

Evropska mesta se bodo vsak hip odela v nove podobe; praznični okrasitvi se bo priključil tudi pester nabor dogodkov, vključno z božičnimi sejmi.

Profimedia
Božični sejem v Budimpešti

V številnih evropskih mestih praznične sejme odpirajo že v sredini novembra, v glavnem pa se bodo ti pričeli prihodnji teden, decembra. Najprej poglejmo, kako bo zadnji mesec v letu videti Ljubljana. Novoletna okrasitev prestolnice bo zažarela prihodnji petek, 1. decembra, ob 17. uri, takrat pa se bo odprl tudi praznični sejem z darilno in gostinsko ponudbo.

Ljubljana

Avtor novoletne okrasitve, ki obsega več kot 50 kilometrov svetlobnih skulptur, lučnih girland in med 850 in 900 različnih svetlobnih teles, je tudi letos Urban Modic s sodelavci. Okrasili so tudi deset smrek, vključno z osrednjo na Prešernovem trgu, ki že stoji in je visoka 20 metrov. Samo na njej je približno deset kilometrov luči.

Na petih prizoriščih lahko pričakujemo tudi pester glasbeni program. Na Pogačarjevem trgu bodo koncerti popularne in narodnozabavne glasbe, med drugimi bodo nastopili Challe Salle, Čuki, Kingston, Zvita Feltna in Modrijani. Na Novem trgu pa bodo med 16. in 25. decembrom med drugimi nastopili Balladero, Generator in HELP! A Beatles Tribute.

Tradicionalni božični koncert

Ta bo 24. decembra na Mestnem trgu, z gospel in božičnimi pesmimi bodo nastopili Oto Pestner in New Swing Quartet. Na Kongresnem trgu pa bodo med 26. decembrom in 1. januarjem koncerti skupin Hamo & Tribute 2 Love, Big Foot Mama, Milice Todorović, Vlada Kreslina in Malih bogov, Nine Badrić, Joker Out in skupine Abba Mia.

Silvestrovanje bo na Kongresnem, Mestnem, Pogačarjevem trgu in Trgu francoske revolucije. Med drugimi bodo nastopili Nika Zorjan, Dinamitke, Mambo Kings in Elvis Jackson. Silvestrovanje za otroke s pravljičnimi junaki pa bo na Kongresnem trgu ob 16. uri.

Ljubljano bo letos opolnoči razsvetlil tudi petminutni ognjemet z grajskega griča, izstrelki bodo iz razgradljivih materialov. Ob slabem vremenu bo ognjemet zvočni. Zanj so se odločili, ker menijo, da bodo tako pripomogli k manjšemu številu zasebnih ognjemetov. Občino bo ta aktivnost stala 6500 evrov.

Avstrija, Nemčija, Francija

Ponekod po tujini sejmi zelo pohitijo – odprejo jih že sredi novembra, denimo v Hamburgu, Berlinu in na Dunaju. Na Dunaju so prejšnji teden tudi prižgali lučke, ki jih letos napaja elektrika, pridobljena iz obnovljivih virov. V tem kraju je letos skupno na voljo kar 14 adventnih sejmov, na katerih bo 777 stojnic. Glavna atrakcija dunajskega sejma, ki je lani privabil tri milijone obiskovalcev, bo tudi letos okoli 3000 kvadratnih metrov veliko drsališče, ki bo odprto do 7. januarja.

Profimedia
Božični sejem na Dunaju

Gradec je prav tako že praznično okrašen, začeli pa so tudi s sejmi, ki jih bo na 60 ulicah kar deset. V Celovcu tudi že pričakujejo željne prazničnega vzdušja. Božični sejem v tem avstrijskem mestu ponuja več kot 50 trgovcev, obrtnikov in kuharjev. Imeli bodo tudi točke za slikanje, glasbene nastope in posebne programe za otroke in starejše.

Vabita tudi Salzburg z osrednjim sejmom, kjer lahko pričakujete okoli 100 stojnic z dobrotami in izdelki, in božični sejem v Lienzu, ki je od Ljubljane oddaljen le 200 kilometrov. Glavni trg tega kraja se preobrazi v lienško božično tržnico, na kateri kraljujejo medenjaki, kuhano vino, čaj in tirolski krofi ter druge dobrote in izdelki.

V Dresdnu v Nemčiji se bo tudi odvil sejem, in to eden najstarejših v Evropi – letos že 589. po vrsti. Posebno mesto med evropskimi sejmi ima tudi sejem v Nürnbergu, ki ga bodo odprli naslednji konec tedna. V skladu s tradicijo bo to storilo dekle, preoblečeno v Christkinda, ki v Nemčiji nosi darila.

Prejšnji teden je zaživel tudi božični sejem v alzaškem Strasbourgu. Že od leta 1570 v adventnem času tu obiskovalci uživajo v stojnicah z božičnimi dobrotami, igračami in drugimi darili. Sejem letno obišče več kot dva milijona turistov.

Profimedia
Božični sejem v Strasbourgu

Hrvaška

Med Slovenci je zadnja leta predvsem priljubljen adventni sejem v Zagrebu. V hrvaški prestolnici bo potekal od 2. decembra do 7. januarja. Letos sicer zaradi gradbenih del ne bo sejma na Gornjem trgu, bodo pa po novem stojnice še na Masarykovi ulici in Trgu bana Jelačića.

Profimedia
Božični sejem v Zagrebu

Na Hrvaškem je v prazničnem času zelo priljubljen še en kraj – Opatija, ki se decembra in januarja spremeni v razkošno praznično slikanico. V ponudbi bodo drsališče, svetlobna okrasitev, razstave, koncerti in drugi dogodki ter seveda stojnice. Začnejo prihodnji petek in vztrajajo od 7. januarja.

Italija in Poljska

Čudovit sejem, ki ga Slovenci pogosto spregledamo, je božični sejem v Trstu. Ta bo za obiskovalce odprt od 8. decembra do 7. januarja. Za enega najlepših božičnih sejmov pa velja budimpeški sejem pred tamkajšnjo baziliko svetega Štefana. Na njem bodo stojnice s hrano, okraski in vsem, kar lahko v tem prazničnem času poklonimo kot darilo.

Če bi šli kam dlje, je lepa tudi Praga. Mesto lepo razsvetlijo, vizualnemu vzdušju se priključijo tudi božični sejmi. Glavni del sejemskega dogajanja poteka na trgu Wenceslas v središču mesta, krasni sejmi pa so tudi na praškem gradu, na Havelski tržnici, pred trgovinskim centrom Palladium in še na nekaterih drugih lokacijah.