Vihar stoletja

Silovito neurje upostošilo jug Rusije, Krimski polotok in dele Ukrajine

M.G.
27. 11. 2023, 20.44
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 21.08
Deli članek:

Meganevihta, ki je v nedeljo prizadela jug Rusije in aneksirani polotok Krim bo terjala veliko škode, milijoni brez elektrike, poročajo tudi o štirih smrtnih žrtvah povezanih z neurjem.

Profimedia
Pobesnelo Črno morje je hudo prizadelo južno Rusijo, na sliki mesto Soči.

Včerajšnja nevihta, ki je prizadela dobršen del južne Rusije, Krimski polotok in dele Ukrajine je bila tako huda, da se česa podobnega domačini ne spomnijo. Guverner Krima Sergej Aksionov je današnji dan zaradi neurja razglasil tudi za dela prost dan.

Profimedia
Neurje je uničevalo kovinske in betonske konstrukcije ob obalah Črnega morja.

"Preživeli smo pravi harmagedon, prebivalci ne pomnijo, da bi videli tako močan veter in valove," je dejal predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantiov.

Rusko ministrstvo za energijo je sporočilo, da je bilo danes brez elektrike skoraj dva milijona ljudi, lokalni mediji pa poročajo tudi o štirih smrtnih žrtvah. Ena oseba bi naj umrla v turističnem mestu Sočiju, druga na Krimu, tretja pa na Kerški ožini, za četrto žrtev še ni uradnih podatkov.

Najhuje je bilo v Krasnodarski regiji v Rusiji, kjer se nahajata tudi priljubljeni letoviški mesti Soči in Anapa. Tam je neurje izruvalo na stotine dreves in uničilo kovinske konstrukcije na plažah, nešteto stanovanjskih objektov je tudi zalila voda. Poročajo tudi o poškodovanih osebah.

V Sočiju je neurje poškodovalo tudi železniški promet, saj je ponekod voda izpodjedla tire, drugje pa so se drevesa podrla nanje.

Nedaleč proč od mesta Anape je zaradi neurja na obalo nasedla tudi velika tovorna ladja Blue Shark, ki sicer pluje pod zastavo Belizeja.

Zaradi neurja je v ponedeljek zjutraj brez elektrike ostalo 400.000 ljudi na Krimu, kjer vremenska napoved ne napoveduje izboljšanja, temveč dodaten dež, sneg in močne sunke vetra.

Dramatično tudi v Ukrajini

Hudo je bilo tudi v Ukrajini, kjer je več kot 2000 vasi in mest v 16 regijah ostalo brez elektrike, neurje pa je prizadelo tudi obalne dele Moldavije, Gruzije in Bolgarije.

V ekstremne vremenske razmer je pahnjenih tudi na desettisoče vojakov na prvih linijah 21-mesečne vojne z Rusijo. Bojijo se, da bi Moskva lahko to zimo z zračnimi napadi napadla električno omrežje v Ukrajini.

Profimedia
Ukrajinska prva bojna linija se je znašla brez elektrike in v snegu in mrazu.

Zaradi ponekod dva metra visokih snežnih zametov je obstalo najmanj 1370 tovornjakov, 840 avtomobilov pa so morali odvleči, je na Telegramu zapisal notranji minister Igor Klimenko. Zaprtih za vsa vozila je tudi več deset avtocest.